Peloponnesos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee niemimaata. Hallintoalueesta kerrotaan artikkelissa Peloponnesos (periferia).
Peloponnesos
Πελοπόννησος
Sijainti Etelä-Eurooppa
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Periferiat Peloponnesos
Länsi-Kreikka
Attika

Peloponnesos (kreik. Πελοπόννησος, Pelopónnisos) on Etelä-Kreikassa sijaitseva Balkanin niemimaan eteläisin osa, jonka vain kapea Korintin kannas yhdistää mantereeseen.

Peloponneoksen nimi tarkoittaa "Pelopsin saarta", mikä liittyy kreikkalaisen mytologian kertomuksiin alueen myyttisestä historiasta. Keskiajalla alue tunnettiin nimellä Morea (kreik. Μωρέας tai Μωριάς), mikä on johdettu alueella kasvaneista mulperipuista.

Peloponnesos koostuu seitsemästä maakunnasta (nykyisestä alueyksiköstä): Akhaia, Arkadia, Argolis, Elis, Korinthia, Lakonia ja Messenia, jotka ovat kaikki peräisin jo antiikin ajalta. Ylemmällä tasolla niemimaan alue on jaettu nykyisin kolmen periferian kesken: suurin osa siitä kuuluu Peloponnesoksen periferiaan, luoteisosa Länsi-Kreikan periferiaan ja pieni koillisosa Attikan periferiaan.

Korintin kannaksen poikki johtaa Korintin kanava. Ennen vuonna 2004 avattua Akhaiasta mantereelle johtavaa Rion-Antirion siltaa oli Peloponnesokselta mahdollista päästä maitse muualle manner-Kreikkaan vain Korintin kannaksen kautta.

Antiikin ajalla käyty peloponnesolaissota sai nimensä siitä, että ateenalaisesta näkökulmasta sota käytiin peloponnesolaisia, ennen kaikkea spartalaisia vastaan.

Koordinaatit: 37.35°N, 22.35°E