Mystras

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mystrasin raunioita

Mystras (kreik. Μυστράς, myös Mistra) oli vuoren rinteelle rakennettu linnoituskaupunki Moreassa (nyk. Peloponnesos) lähellä antiikin Spartaa. Nykyään Mystras on osa Spartan kuntaa.

Nykyajan Mystras[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystras on Spartan kunnan kunnallisyksikkö ja entinen itsenäinen kunta Lakoniassa Peloponnesoksen periferiassa. Mystraksen kylässä on vajaa tuhat asukasta, kun koko kunnallisyksikössä on hieman yli 4 500 asukasta. Kunnan keskustaajama on Magoula.

Historiallinen Mystras[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystraksesta tuli vuonna 1249 latinalaisen Akhaian ruhtinaskunnan pääkaupunki, kun Akhaian prinssi Vilhelm II Villehardouin rakennutti sinne palatsinsa.

Vuonna 1261 latinalaiset luovuttivat Mystrasin ja muita linnoituksia kaakkoisessa Peloponnesoksessa lunnaina prinssi Vilhelm II:sta, joka oli jäänyt Pelagonian taistelussa nikaialaisten vangiksi. Mikael VIII Palaiologos teki Mystrasista tämän jälkeen Morean despotaatin pääkaupungiksi. Mystras ja Morea vaurastuivat vuoden 1261 jälkeen ja Mystrasista tuli despootti Theodoren aikana Bysantin toiseksi merkittävin kaupunki Konstantinopolin jälkeen ja Vilhelm II:sen palatsia käytettiin valtakunnan hallitsijoiden toisena asuinpaikkana.

Mystrasin palatsin pihaa

Mystras oli myös bysanttilaisen oppineisuuden viimeinen keskus. Uusplatoninen filosofi Georgios Gemistos Plethon asui kaupungissa kuolemaansa vuonna 1452 asti. Plethon ja muut oppineet vaikuttivat Italian renessanssiin etenkin sen jälkeen, kun Plethon oli keisari Johannes VIII Palaiologoksen mukana Firenzessä vuonna 1439.

Bysantin viimeinen keisari Konstantinos XI Palaiologos oli ennen hallitsajaksi tuloaan Morean despootti. Demetrios Palaiologos oli Morean viimeinen despootti. Hänen aikanaan kaupunki antautui osmanien hallitsija Mehmed II:selle vuonna 1460. Osmanit hallitsivat kaupungissa aina vuonna 1821 alkaneeseen Kreikan vapaussotaan asti lukuun ottamatta vuosia 16871715, jolloin alue oli venetsialaisten alaisuudessa. Mystras hylättiin kuningas Otton aikana uudelleen rakennetun Spartan kaupungin takia.

Vuonna 1989 Mystrasin rauniot linnoituksineen, palatsineen, kirkkoineen ja luostareineen listattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mystras.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mystras

Koordinaatit: 37°3′59″N, 22°22′35″E