Luettelo lepakoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lepakoita esiintyy lähes koko maapallolla.

Tämä on luettelo lepakoiden (Chiroptera) lahkoon kuuluvista nisäkkäiden heimoista, alaheimoista, tribuksista, suvuista lajeista. Luettelossa käytetty taksonomia perustuu Wilsonin ja Reederin Mammal Species of the World -teokseen (2005), jonka mukaan lepakoiden lahkossa on 1 116 elossa olevaa tai viimeisten 500 vuoden aikana sukupuuttoon kuollutta lajia.[1] Sukupuuttoon kuolleet lajit on merkitty ristillä.

Hedelmälepakot[2][3] (Pteropodidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celebesinhedelmälepakko (Acerodon celebensis) on Indonesiassa elävä hedelmiä ja kookoksia syövä laji.
Intianlentäväkoira (Pteropus giganteus) elää Intiassa.
Comoronlentäväkoira (Pteropus livingstonii) on Komoreilla elävä erittäin uhanalainen laji.
Mariaanienlentäväkoira (Pteropus mariannus) on Tyynenmeren saarilla elävä erittäin uhanalainen laji.

Hevosenkenkäyököt[2][3] (Rhinolophidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaviokuonoyököt[2][3] eli kavioyököt[2] (Hipposideridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valevampyyrit[2][3] (Megadermatidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiirenhäntälepakot[2][3] (Rhinopomatidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siankuonolepakot[2][3] (Craseonycteridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hautalepakot eli tuppihäntälepakot (Emballonuridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkopäälepakot[2][3] eli liuskanaamalepakot[2][3] (Nycteridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Madagaskarinimujalkalepakot[2][3] (Myzopodidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhythäntälepakot[2][3] (Mystacinidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leikot[2][3] eli lehtikuonolepakot[2][3] (Phyllostomidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehtiposkilepakot[2][3] eli viiksilepakot[2] (Mormoopidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalastajalepakot[2][3] eli bulldoggilepakot[2] eli jänislepakot[2] (Noctilionidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raivotarlepakot[2][3] (Furipteridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imujalkalepakot[2][3] (Thyropteridae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkäjalkalepakot[2][3] eli suppilokorvalepakot[2][3] (Natalidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doggilepakot[2][3] (Molossidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siipat[2][3] (Vespertilionidae)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Chiroptera Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 26.12.2011. (englanniksi) (tieteellisten nimien ja taksonomian lähde)
  • Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet 2008. Viitattu 27.12.2011. (viitteettömien suomenkielisten nimien lähde, uudet nimet vahvistamattomia ehdotuksia, taksonomia osittain vanhentunut)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson & Reeder's Mammal Species of the World, 3rd edition: Preface (englanniksi) Luettu 26.12.2011
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 346–377, 457–463. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 2, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Elo, Ulla & Koivisto, Ilkka ym. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 1: Nisäkkäät, s. 155–173. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4686-1.
  4. a b c Haku nimistöluettelosta Hatikka. 3.3.2006. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto. Viitattu 29.12.2011.
  5. a b Suomen lepakkolajit www.lepakko.fi. Suomen lepakkotieteellinen yhdistys ry. Viitattu 29.12.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]