Taksonomia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taksonomia on tieteenala, joka tutkii eliöiden luokittelua ja luokittelee niitä taksoneihin.[1] Sen synonyyminä esitetään yleensä nimitys tieteellinen luokittelu. Luonnontieteellisen keskusmuseon kuvauksen mukaan systematiikka tutkii biologisen luokittelun teoriaa ja menetelmiä ja taksonomia käytännön luokittelua.[2] Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSA/VESA)[3] mukaan termi taksonomia korvataan termillä systematiikka, joka rajaa suomen kielessä termin käytön biologiseen luokitteluun.

Taksonomia voi tarkoittaa myös jonkin muun alan luokittelujärjestelmää, jolloin termillä tarkoitetaan erilaisten asioiden hierarkista luokittelua, luokittelujärjestelmää tai luokittelun periaatteita (esimerkiksi antropologiassa).[4] Melkein mitä tahansa, kuten elollisia ja elottomia objekteja, paikkoja tai tapahtumia voidaan luokitella jonkinlaisen taksonomisen järjestelmän mukaan.

Taksonomia poikkeaa ontologiasta siinä, että ontologia tutkii, mitä kaikkea on, kun taas taksonomia pyrkii luokittelemaan kaiken tunnetun olemassaolevan täydellisen kattavaan luokitukseen – taksonomiaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti: Biologia: Ympäristöekologia, s. 73. Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006. ISBN 951-0-29702-X.
  2. Jyrki Muonan artikkeli (LUOMUS)
  3. http://www.yso.fi/onki/ysa/?l=fi
  4. TYT Kulttuuri- ja sosiaaliantropologian erityistermiluettelo