Guadalcanalin taistelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Guadalcanalin taistelu
Osa Tyynenmeren sotaa toisessa maailmansodassa
GuadLandingsLunga.jpg
Päivämäärä:

7. elokuuta 19429. helmikuuta 1943

Paikka:

Guadalcanal, Salomonsaaret

Lopputulos:

Liittoutuneiden voitto

Osapuolet

Liittoutuneet:
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

Japani

Vahvuudet

~60 000

36 200

Tappiot

7 100 kaatunutta
4 vangittu
29 laivaa
615 lentokonetta

31 000 kaatunutta
1 000 vangittu
38 laivaa
683–880 lentokonetta

Guadalcanalin taistelu käytiin nykyisiin Salomonsaariin kuuluvalla Guadalcanalin saarella toisen maailmansodan aikana 1942–1943 Japanin ja Yhdysvaltain välillä. Yhdysvallat voitti taistelun kuusi kuukautta Japanin hyökkäyksen jälkeen.

Operaatio oli vähällä päättyä katastrofiin, kun amerikkalaisten laivaston komentaja paniikissa käski laivojen vetäytyä, kun onnistuneen maihinnousun jälkeen Japanin laivasto lähestyi maihinnousupaikkaa. Vain puolet merijalkaväen varusteista oli saatu maihin. Amerikkalaiset joutuivat taistelemaan ylivoimaa vastaan tämän takia pitkään. Taistelu on sikäli merkittävä, että se oli ensimmäinen selkeä japanilaisten tappio maataisteluissa Tyynellä valtamerellä toisen maailmansodan aikana. Guadalcanalin taistelun jälkeen Japani joutui siirtymään yhä enenevässä määrin puolustuskannalle. Taistelu Guadalcanalista venyi pitkäksi ja erittäin veriseksi Japanin tuodessa lisää joukkoja öisin saarelle. Amerikkalaiset antoivat japanilaisten kuljetuksen koodinimeksi Tokyo express (suom. Tokion pikajuna). Erittäin ankarat taistelut käytiin merijalkaväen ja Japanin laivaston jalkaväen välillä. Meritaisteluissa japanilaiset olivat alussa niskan päällä, mutta amerikkalaisten ilmaylivoima teki tehtävänsä.

Yhdysvaltain merijalkaväki ajoi japanilaiset päävoimat saarelta 15. tammikuuta 1943. Saari julistettiin turvallisesti Yhdysvaltain hallussa olevaksi 9. helmikuuta, ja armeija otti saaren haltuunsa. Jäljelle jääneet merijalkaväen sotilaat siirrettiin rauhallisempiin tehtäviin kotimaahan.

Laivastotaistelut Guadalcanalin lähellä vuonna 1942

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erkki Arni: Taistelu Tyynen meren herruudesta. WSOY, 1964.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Guadalcanalin taistelu.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.