Vesilentokone

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pienikokoinen vesilentokone Hampurin satamassa.

Vesilentokone eli vesitaso on lentokone, joka nousee lentoon vedestä ja laskeutuu veteen. Koneella on pyörien sijasta suksenkaltaiset kellukkeet tai itse koneen runko on venemäinen, jolloin kyse on lentoveneestä. Kun kellukkeissa tai rungossa on yleensä sisäänvedettävät pyörät, kyseessä on amfibiolentokone.

Pääosa vesilentokoneista on pieniä yksi- tai kaksimoottorisia lentokoneita. On olemassa myös suuria vesilentokoneita, joissa voi olla jopa neljä potkuria tai suihkumoottorit. Suuret vesilentokoneet, jotka olivat lentoveneitä, toimivat yleisesti matkustajalentokoneina 1920-luvulta 1940-luvulle etenkin suuria vesialueita ylittävillä reiteillä. Maalentokenttäverkostojen tulo 1930-luvun alusta alkaen johti maalentokoneiden voittoon ilmakuljetuksessa jopa valtameret ylittävillä lennoilla. Vastaavaan aikaan siirryttiin tehokkaampiin lentokonemoottoreihin, kokometalliseen lentokonerakenteeseen, tarkempaan lentosuunnistukseen ja ylipäätään lentämisen luotettavuus nousi. Toisen maailmansodan aika oli sotilaallisten vesilentokoneiden käytön päättymisen aika. Sitä ennen kyky laskeutua järviin tai merelle katsottiin etenkin tiedustelulentokoneille merkittäväksi avuksi. Toisen maailmansodan aikana vesilentokoneiden hidas lentonopeus ja siitä johtuva haavoittuvuus tuli liian suureksi haitaksi. Sodan jälkeen matkustajakoneet rakennettiin raskaiden pommikoneiden pohjalta ja 1950-luvun puolivälistä alkaen ne siirtyivät suihkumoottorikauteen.

Vesilentokone Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Ilmavoimien alkuaikoina vesilentokone oli hyvin suosittu, Hansa Brandenburg-koneita oli käytössä 100 kappaletta. Sen korvaava Ripon oli sekin vesilentokonekäytössä kesäisin.

Amfibiokoneista mainittakoon esimerkiksi Republic RC-3 Seabee.

Suomessa vesilentokoneita on nykyisinkin suhteellisen paljon yleisilmailussa, sillä Suomessa on paljon sopivia vesistöjä, joissa koneita voidaan käyttää. Kevytlentokoneista merkittävä osa on vesikoneita. Suomen vesilentokoneista vain ani harvat ovat kaksimoottorisia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Porco Rosso, japanilainen animaatioelokuva vesilentokoneiden sodasta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vesilentokone.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.