Ero sivun ”Star Trek” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Bluray-lista aluilleen... Saa jatkaa.
Rivi 110: Rivi 110:
* Mind Meld - Secrets Behind the Voyage of a Lifetime
* Mind Meld - Secrets Behind the Voyage of a Lifetime
Tämä on Leonard Nimoyn kotitalon puutarhassa kuvattu keskustelu, missä William Shatner ja Nimoy keskustelevat Star Trekistä, mutta myös elämänsä hyvistä ja huonoista puolista (avioeroista, päihdeongelmista, jne.)
Tämä on Leonard Nimoyn kotitalon puutarhassa kuvattu keskustelu, missä William Shatner ja Nimoy keskustelevat Star Trekistä, mutta myös elämänsä hyvistä ja huonoista puolista (avioeroista, päihdeongelmista, jne.)

== Star Trek Blurayllä ==

* Star Trek - The Original Series tuotantokaudet 1-3
* Star Trek: The Next Generation, 1. tuotantokausi
* Star Trek: The Motion Picture
* Star Trek II: The Wrath of Khan
* Star Trek III: The Search for Spock
* Star Trek IV: The Voyage Home
* Star Trek V: The Final Frontier
* Star Trek VI: The Undiscovered Country
* Star Trek: Generations
* Star Trek: First Contact
* Star Trek: Insurrection
* Star Trek: Nemesis


== Parodioita ==
== Parodioita ==

Versio 9. elokuuta 2012 kello 17.16

Tähtialus Enterprisen pienoismalli, Vulcanin kaupungissa, Kanadassa.

Star Trek on Gene Roddenberryn kehittämä joukko televisiosarjoja ja elokuvia, jonka hän loi vuonna 1966 aloittaneella samannimisellä TV-sarjalla. Sarja kertoo tähtilaiva Enterprisesta ja sen miehistön tehtävästä "rohkeasti mennä sinne minne kukaan ihminen ei ole aikaisemmin mennyt." Star Trek on eräs scifin suosituimpia ja tunnetuimpia brändejä. Star Trek on luonut tai levittänyt yleiseen käyttöön useita fiktiivisiä käsitteitä, muun muassa poimuajon ja teleportaation.

Star Trek -televisiosarjat

Alkuperäisen Star Trek -televisiosarjan näyttelijöitä avaruussukkula Enterprisen vieressä 1976.

Star Trekin alkuperäisen sarjan suosio on tuonut sille tähän mennessä viisi jatkosarjaa ja yksitoista elokuvaa, jotka sijoittuvat Star Trekin kaikkeuteen.

Alkuperäinen Star Trek

Tiedosto:Star Trek TOS Setpiece.jpg
Enterprisen komentosilta miehistöineen alkuperäisessä sarjassa.

Alkuperäistä sarjaa esitettiin vuosina 1966–69. Sen tuotanto lopetettiin kolmen tuotantokauden jälkeen, koska sen katsojalukujen katsottiin olleen riittämättömät. Sarjalla on kulttimaine ja sen faneja löytyy kaikkialta maailmasta.

Animaatiosarja

Animoitua sarjaa esitettiin 1973-74. Ääninäyttelijöinä oli suurin osa alkuperäisen sarjan vakionäyttelijöistä, mutta kaikkiaan sarja on jäänyt melko tuntemattomaksi eivätkä kaikki fanit tai kaikki käsikirjoittajat laske sen tapahtumia viralliseen Star Trekin historiankirjoitukseen lukuun ottamatta Spockin nuoruusvuosista kertovaa jaksoa Yesteryear.

Suomessa Kolmoskanava esitti TAS-sarjan alkuperäisen sarjan perään 1980-luvun lopulla.

Star Trek – uusi sukupolvi

Tiedosto:MasterSituationMonitor.jpg
TNG Enterprisen konehuoneen näyttö

Star Trek – uusi sukupolvi (Star Trek: The Next Generation) (1987–94) sijoittuu noin sadan vuoden päähän alkuperäisen sarjan tapahtumista, ja sen luonne poikkeaa huomattavasti alkuperäisen sarjan yksioikoisesta seikkailemisesta. Sarja kertoo edelleen avaruusalus Enterprisen miehistöstä – alus on jo viides samaa nimeä kantava Liiton tähtilaiva. Tärkeimmät henkilöt sarjassa ovat kapteeni Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) sekä tiedeupseeri ja komentajakapteeni, androidi Data (Brent Spiner).

Star Trek: Deep Space Nine

Star Trek: Deep Space Nine (1993–99) alkoi TNG:n tuotannon ollessa vielä käynnissä ja jatkui sen kanssa rinnakkain vuoden ajan. Sarja poikkesi totutusta kaavasta ja sijoittui tähtilaivan sijasta Deep Space Nine -nimiselle avaruusasemalle lähellä Bajor-planeettaa. Bajor oli toipumassa cardassien miehityksestä ja Federaatio saapui paikalle rauhanturvatehtävissä. Syrjäisestä avaruusasemasta tuli kuitenkin tärkeä Federaatiolle, kun läheltä Bajoria löytyi vakaa madonreikä.

Star Trek: Voyager

Star Trek: Voyager (1995–2001) alkoi TNG:n päätyttyä ja tuotanto jatkui siten rinnan DS9:n kanssa. Sarja sijoittui jälleen avaruusalukselle, U.S.S. Voyagerille, joka päätyy 70 000 valovuoden matkan päähän kotoa toiselle puolelle Linnunrataa ja aloittaa vaarallisen matkansa kohti Maata. Voyagerin miehistö koostuu noin 150:stä ihmisestä, joista puolet on Tähtilaivaston akatemian käyneitä ja toinen puoli kapinallisia, ja miehistöjen onkin selvittävä erimielisyyksistään selvitäkseen pitkällä matkalla kotiin.

Sarjan päähenkilöksi valittiin Star Trekin historiassa ensimmäistä kertaa nainen, kapteeni Kathryn Janeway (Kate Mulgrew). Sarjan muita päähenkilöitä ovat entinen kapinallisyksikön johtaja, komentaja Chakotay (Robert Beltran), käyttöpäällikkö puoliklingoni B'Elanna Torres (Roxann Dawson), turvallisuusupseeri, vulkanuslainen Tuvok (Tim Russ), ruorimies Tom Paris (Rober Duncan McNeill), aseman hologrammitohtori The Doctor (Robert Picardo), aliluutnantti Harry Kim (Garrett Wang) ja lisämatkustajat talaxialainen Neelix (Ethan Phillips) ja ocampa Kes (Jennifer Lien). Borgi Seven of nine (Jeri Ryan) korvasi Kesin neljännellä tuotantokaudella.

Suomessa Nelonen esitti sarjasta 49 ensimmäistä jaksoa 1990-luvulla ja MTV3 Scifi-kanava alkoi esittää sitä elokuun 2008 alussa.

Star Trek: Enterprise

Pääartikkeli: Star Trek: Enterprise
Star Trek: Enterprisen miehistöä

Enterprise-sarjaa tehtiin neljä tuotantokautta 2001–2005. Sarja sijoittuu ajallisesti ennen alkuperäistä sarjaa ja kymmenen vuotta ennen Yhdistyneiden planeettojen liiton perustamista, ihmiskunnan ottaessa ensiaskeleitaan aurinkokunnan ulkopuolelle (ensimmäinen Enterprise on ihmiskunnan ensimmäinen poimukertoimeen 5 kykenevä alus). Kolmannella esityskaudella sarjan nimi muutettiin Star Trek: Enterpriseksi, mutta se ei ole pelastanut katsojalukuja, jotka olivat pienemmät kuin millään siihenastisella Star Trek -sarjalla. Tämä olikin merkittävin syy sarjan lopettamiseen keväällä 2005.

Suomessa sarjaa esittää MTV3-scifikanava keväästä 2009 alkaen arki-iltaisin klo 19.00.

Star Trek -elokuvat

Star Trekin tulevaisuus

Star Trek: Enterprisen ennenaikainen lopettaminen keväällä 2005 sekä vuoden 2002 elokuva Star Trek: Nemesiksen alhainen tuotto laittoi brändin tulevaisuuden vaakalaudalle. Star Trek-brändin nykyinen johtohahmo, Rick Berman, on sanonut, että Star Trekin tekeminen jätetään tauolle muutamaksi vuodeksi.

Vuonna 2009 ilmestyneen yhdennentoista Star Trek -elokuvan ohjasi J.J. Abrams. Leonard Nimoy nähdään vanhan Spockin roolissa, lisäksi nuorta Spockia näyttelee Zachary Quinto. Muissa rooleissa elokuvassa ovat muun muassa nuorta Pavel Chekovia näyttelevä Anton Yelchin sekä nuorta viestintäupseeri Uhuraa esittää Zoe Saldana. William Shatner ei esiinny elokuvassa.[1]

Lisätietoa

Yhteiskunnallisesti Star Trek on ollut aina oman aikansa kuva. Tämä on osaltaan luonut sarjalle uskottavuutta ja nostalgista patinaa.

Erityisen selvästi tämä "ajan hermolla oleminen" näkyy kuudennessa elokuvassa, jossa klingonit lähettiläänsä Gorkonin johdolla pyrkivät tekemään rauhan Federaation kanssa kotiplaneettansa kuun räjähdettyä. Elokuvan tekijät kertovat, että tällä pyritään viittaamaan juuri samoihin aikoihin (1991) hajonneeseen Neuvostoliittoon ja tästä syntyneisiin jännitteisiin.

Star Trek DVD:llä

Kaikki Star Trek -sarjat ja -elokuvat on julkaistu DVD-levyillä. Lisäksi elokuvat ja alkuperäinen sarja on julkaistu blu-ray-versioina. Alkuperäinen sarja julkaistiin myös HD-DVD-formaatissa.

Alla on listattu saatavilla olevat kausiboksit ja elokuva-DVD:t sekä lyhyesti kommentoitu muun muassa niitten suomenkielisen tekstityksen tilannetta. Listatut DVD:t eivät kuitenkaan ole ainoita saatavilla olevia, sillä Star Trekin jaksoista on myös julkaistu erilaisia teemakokonaisuuksia. Kaikki alkuperäisen sarjan jaksot on myös saatavilla R1-julkaisuna kahden jakson paketeissa, jotka julkaistiin ennen kausibokseja (extrat ovat luonnollisesti vain kausibokseissa).

Elokuvista on ensimmäistä lukuun ottamatta saatavilla kaksi versiota: yhden levyn versio sekä kahden levyn versio, joka sisältää dokumenttielokuvia, kommenttiraitoja yms.

Ensimmäisestä elokuvasta ei ole olemassa kuin kahden levyn ohjaajan versio (Director's Edition), jolla elokuva ensimmäistä kertaa julkaistaan täydellisenä ja viimeisteltynä. Aiempi teatteriversio ja tv-versio eivät vastanneet ohjaajan toiveita, ja tarina kärsi monilta osin. Director's Edition onkin vastoin yleistä käytäntöä lyhyempi kuin teatteriversio, mutta siitä huolimatta tarinaltaan täydellisempi. Blu-raylla puolestaan julkaistiin ensimmäisen elokuvan teatteriversio.

  • Star Trek - The Original Series (kolme boksia R1, R2; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek - The Animated Series (yksi boksi R1, R2; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek: The Next Generation (seitsemän boksia R1, R2; ei suomitekstejä)
  • Star Trek: Deep Space Nine (seitsemän boksia R1, R2; ei suomitekstejä)
  • Star Trek: Voyager (seitsemän boksia R1, R2; ei suomitekstejä)
  • Enterprise (neljä boksia R1, R2; ei suomitekstejä)
  • Star Trek: The Motion Picture (R1DE, R2DE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek II: The Wrath of Khan (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek III: The Search for Spock (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek IV: The Voyage Home (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek V: The Final Frontier (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek VI: The Undiscovered Country (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek: Generations (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek: First Contact (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek: Insurrection (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)
  • Star Trek: Nemesis (R1, R1SE, R2, R2SE; R2-versiossa suomitekstit)

Muita aiheeseen liittyviä maininnan arvoisia DVD-julkaisuja ovat muun muassa:

  • Trekkies
  • Trekkies 2

Nämä ovat Denise Crosbyn (Tasha Yar, Uusi sukupolvi) juontamia dokumentteja Trek-faneista, eli trekkereistä.

  • Mind Meld - Secrets Behind the Voyage of a Lifetime

Tämä on Leonard Nimoyn kotitalon puutarhassa kuvattu keskustelu, missä William Shatner ja Nimoy keskustelevat Star Trekistä, mutta myös elämänsä hyvistä ja huonoista puolista (avioeroista, päihdeongelmista, jne.)

Star Trek Blurayllä

  • Star Trek - The Original Series tuotantokaudet 1-3
  • Star Trek: The Next Generation, 1. tuotantokausi
  • Star Trek: The Motion Picture
  • Star Trek II: The Wrath of Khan
  • Star Trek III: The Search for Spock
  • Star Trek IV: The Voyage Home
  • Star Trek V: The Final Frontier
  • Star Trek VI: The Undiscovered Country
  • Star Trek: Generations
  • Star Trek: First Contact
  • Star Trek: Insurrection
  • Star Trek: Nemesis

Parodioita

  • Huumoriyhtye Lapinlahden Linnut teki viihdesarjassa Kuudesti laukeava Star Trekiä parodioivia sketsejä nimellä Tähtireki. Siinä maapallo on räjähtänyt ja kahdeksan tuhosta selvinnyttä ihmistä yrittää etsiä itselleen uutta kotiplaneettaa. Matkan aikana he ovat kehittäneet uuden kielen, jossa sanoista sanotaan vain ensimmäinen kirjain. Nämä sketsit tekivät tunnetuksi sanonnan EVVK.
  • Star Wreck -nimisiä tieteiselokuvia on ladattu internetistä miljoonia kappaleita. Elokuvien päähenkilönä on omahyväinen, komenteleva Kapteeni Pirk.

PC-Pelit

Lähteet

  1. Nimoy to Reprise Spock Role in 'Trek' Film. (linkki ei enää voimassa) Chicago Tribune.

Katso myös

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Star Trek.

Malline:Link GA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link GA