EVVK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: EVVK.

EVVK on lyhenne sanoista ei vois(i) vähempää kiinnostaa. Lyhenteeseen voi törmätä esimerkiksi arkielämän puhekielessä tai internetin keskustelupalveluissa. Lyhenne lyhennetään myös EWK.

Ilmauksen teki tunnetuksi Lapinlahden Lintujen sketsisarja Kuudesti laukeava (1992). Tieteissarja Star Trekiä parodioineissa Tähtireki-sketseissä esiintyy avaruusaluksen miehistö, joka on kehittänyt uuden, ”tehokkaamman” tavan kommunikoida.[1] Kokonaisten sanojen sijaan miehistö lausuu vain sanojen alkukirjaimet (sketsit on tekstitetty suomeksi). Tyypillisessä sketsissä kielelliset rajoitukset johtavat lähestyvään katastrofiin, johon aluksen masentunut kapteeni toteaa lakonisesti: ”E.V.V.K.”[2] Sanonta oli peräisin Lähi-idässä palvelleilta suomalaisilta YK-joukoilta. Mikko Kivisen mukaan EVVK oli kuulunut rauhanturvaajien sanavarastoon jo pitkään. Joukkojen ammattislangi ”viehätti ja ihmetytti” Lapinlahden Lintuja suuresti, ja kunnianosoituksena rauhanturvaajia kohtaan yhtye päätti käyttää EVVK:ta seuraavassa TV-sarjassaan.[1] Lapinlahden Lintujen laulaja Tapio Liinoja muistelee:[3]

»Olimme kiertueella Libanonissa ja Golanilla alkuvuodesta 1991 ensimmäisen Irakin sodan tauottua juuri. EVVK tarttui matkaan YK-sotilailtamme. Yleisönä oli myös ghanalaisia, irlantilaisia ja kanadalaisia rauhanturvaajia. Siitä se taisi lähteä Tähtireen dialogi liikkeelle.»
(Tapio Liinoja, 2007.)

On myös harvemmin käytetty lyhennettä EVVVK, jossa ylimääräinen V-kirjain tarkoittaa alatyylistä kirosanaa vittua: ei voisi vittu vähempää kiinnostaa.lähde?

Sanonnan mukaan nimettyjä teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suosikkinäyttelijä paljasti EVVK-hokeman synnyn. Hölkkäri, 19.6.2010. Viitattu 24.1.2022.
  2. Kotkaniemi, Pentti: Kuudesti laukeava. Suomi, 1992. (suomeksi)
  3. Tapio Liinoja: Sketsien eroavaisuudet ja sanonnan alkuperä. Lapinlahden Linnut -keskustelupalsta, 7.3.2007. Viitattu 24.1.2022.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.