NHL (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NHL
Kehittäjä EA Sports
Julkaisija EA Games
Lajityyppi urheilupeli
Alusta DOS, Game Boy Advance, Nintendo GameCube, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Sega Mega Drive, Sega Saturn, Super Nintendo Entertainment System, Wii, Windows, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S
Ensijulkaisu NHL Hockey
Viimeisin julkaisu NHL 24
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

NHL on EA Sportsin tuottama ja julkaisema National Hockey Leagueen perustuva jääkiekkopelisarja. Sarjasta on ensimmäisen osan ilmestymisvuodesta 1991 lähtien joka vuosi tehty uusi versio. Ensimmäinen vuonna 1991 julkaistu versio ilmestyi Sega Mega Drivelle ja siitä lähtien pelisarjaa on julkaistu useimmille merkittäville alustoille. NHL-sarjaa pelataan elektronisessa urheilussa ja sitä varten on NHLGamer-palvelin.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä NHL-pelisarjan tuorein osa sisältää kaikki NHL:n joukkueet mukaan lukien tähdistöjoukkueet, maajoukkueet, Suomen SM-liigan, Ruotsin SHL:län, Saksan DEL-liigan, Tšekin Extraligan, Sveitsin National League A:n, Norjan GET-ligaenin, NHL:än farmiliigan AHL-liigan, sekä Pohjois-Amerikan juniorisarja CHL:n. Näiden lisäksi sarjassa on esiintynyt erilaisia pelimuotoja, kuten kokonaisen kauden pelaaminen, joukkueen managerointia, maailmanturnauksen pelaamista, yksittäisiä rangaistuslaukauskilpailuja ja uusimpana Free4All, jossa kaikki pelaavat kaikkia vastaan yhteen maaliin.

Kaikki edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan ole pysyneet sarjassa koko pelisarjan historian ajan. Sarja on uudistunut vuosi vuodelta, toisaalta jotain vanhoja pelimuotoja on joskus jätetty pois, ja jälleen otettu takaisin sarjaan, kuten yksittäinen rangaistuslaukauskilpailu.

Joukkueen managerointimuodossa (Ent."Dynasty Mode", nykyään Franchise mode) pelaaja astuu minkä tahansa NHL tai Eliittiliigojen joukkueiden toimitusjohtajan saappaisiin ja yrittää tuoda kokoonpanoja, ketjuja, raha-asioita, sopimuksia ja taktiikoita halliten joukkueelleen menestystä. Vuoden 2004 osassa joukkue oli mahdollista korvata millä tahansa pelin muulla joukkueella, mutta mahdollisuus poistettiin vuoden 2005 osasta ja palautettiin takaisin vuoden 2006 osaan.

Pelaajan luominen oli mahdollista ensimmäistä kertaa vuoden 1995 versiossa. Tämä mahdollisuus oli käytössä vuoden 2005 osaan asti, josta se väliaikaisesti poistettiin, sillä pelaajan luominen palasi taas vuoden 2006 osaan.

Vuoden 2005 ja 2017 osissa on käytössä World Cup of Hockeyn pelaamisen mahdollisuus, minkä ansiosta pelissä olivat aidot maajoukkuepelipaidat ja aito World Cup -pokaali. Vuoden 2006 osassa ei ollut enää Kansainvälisen jääkiekkoliiton lisenssiä, joten maajoukkuepaidoissa oli vain maan lippu paidan rinnassa sekä EA Sportsin itse kehittämä maailmanturnaus. IIHF:n lisenssi puuttui myös sarjan myöhemmistä osista kunnes NHL 22 -pelin päivitys lisäsi IIHF:n lisenssin. [1]

Sarjan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL Hockey (1991)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL Hockey

Sarjan ensimmäinen osa NHL Hockey julkaistiin elokuussa 1991 pelikonsoli Sega Genesikselle. NHL Hockeyllä oli NHL:n lisenssi, mutta ei pelaajajärjestö NHLPA:n lisenssiä, joten pelissä olivat aidot joukkueiden nimet ja logot, mutta ei pelaajien nimiä.

NHLPA Hockey 93[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHLPA Hockey ’93

Toinen julkaisu NHLPA Hockey '93 sisälsi nyt pelaajajärjestö NHLPA:n lisenssin, mutta nyt puuttui puolestaan NHL:n lisenssi. Pelissä siis olivat aidot kokoonpanot pelaajien nimineen ja numeroineen, mutta siitä puuttuivat aidot joukkueiden nimet ja logot. Niinpä joukkueet täytyy tunnistaa värien ja kaupunkien perusteella.

NHL Hockey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL Hockeyssa on lisenssi pelaajien ja joukkueiden nimiin.

DOSille julkaistu NHL Hockey sisältää NHLPA:n ja NHL:n lisenssit. Siinä on kokonainen 82 pelin kausi ja pudotuspelit sekä NHL-palkintogaala. Kauden aikatauluksi voi valita joko satunnaisen tai NHL-kauden 1992-1993. Joukkueita on 24, joilla on oikeat pelipaidat ja logot. Joukkue koostuu 28 pelaajasta, joilla on 15 erilaista taitoa kuten nopeus, aggressiivisuus ja laukaisuvoima. Lisäksi pelissä on kauden 1992-1993 joka joukkueen ja pelaajan tilastot.[2]

NHL Hockey 94[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL '94
NHL Hockey 94

NHL Hockey 94 julkaistiin Sega Genesikselle, Sega CD:lle ja SNES:ille. Se on arvioitu kuuluvan sarjan parhaimmistoon, ja on valittu esimerkiksi IGN:n 100 parhaan pelin listalla sijalle 47.[3]

NHL Hockey 94 oli myös minipelilisukkeena PlayStation 2:lle ilmestyneessä NHL 06:ssa.

Kannessa pelaajat Ray Bourque, Clark Donatelli, Andy Moog ja Tomas Sandström.

NHL 95[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL 95 sisälsi muutoksia ja uudistuksia. Kokonaisia kausia voi pelata ja pelaajia voi nyt vaihtaa ja luoda. Pelaamiseen tehtyjä uudistuksia olivat muun muassa valelaukaukset, jättösyötöt ja heittäytyminen laukauksen pysäyttämiseksi.

NHL 95 ilmestyi DOSille, Sega Mega Drivelle ja Super Nintendo Entertainment Systemille.

Kannessa New York Rangersin Aleksei Kovaljov ja Vancouver Canucksin maalivahti Kirk McLean.

NHL 96[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL 96 oli 2D- ja 3D-tekniikan sekoitus, jonka ansiosta se oli sarjan ensimmäinen versio useilla kamerakulmilla. Peli sisältää Québec Nordiques -joukkueen, mutta ei Colorado Avalanchea. Kannessa ovat Steve Yzerman ja Scott Stevens.

NHL 97[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 97

NHL 97 käytti 3D-grafiikkaa tukevaa pelimoottoria ja sarjassa nähtiin muutama muukin tärkeä uudistus. Tässä osassa kuultiin ensimmäistä kertaa selostaja Jim Hughson kommentoimassa ottelua. Sen lisäksi ensimmäistä kertaa maajoukkueet oli lisätty peliin, tosin käytettävissä olivat vain Kanadan, Yhdysvaltain ja Venäjän maajoukkueet.

Peli julkaistiin ensimmäistä kertaa myös PlayStationille ja Sega Saturnille.

Kannessa on Florida Panthersin maalivahti John Vanbiesbrouck.

NHL 98[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 98

NHL 98 sisälsi nyt myös täydelliset maajoukkueet, vaikkakin IIHF:n lisenssi puuttui. Nyt selostajan rinnalla ottelua kommentoi kommentaattori Daryl Reaugh.

Kannessa Colorado Avalanchen hyökkääjä Peter Forsberg.

NHL 99[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL 99, kannessa Eric Lindros.
Pääartikkeli: NHL 99

NHL 99 sisälsi paljon uudistuksia, mm. paremmat grafiikat sekä kasvojen lisääminen pelaajalle. Mukana oli edelleen kommentaattori Daryl Reaugh. Kannessa Eric Lindros.

NHL 2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL 2000 julkaistiin 31. elokuuta 1999. Peli sai kritiikkiä uudistusten vähyydestä. Peli sisälsi 28 NHL-joukkuetta. Daryl Reaughin tilalle kommentaattoriksi tuli Bill Clement.

NHL 2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NHL 2001 -pelissä uutena ominaisuutena olivat kaksi uutta liigaa, Ruotsin Elitserien ja Suomen SM-liiga.

NHL 2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 2002

Don Taylor korvasi Bill Clementin kommentaattorina. Uuden kommentaattorin puhetyyli herätti ristiriitaisia tunteita.

Kannessa oli Pittsburgh Penguinsin Mario Lemieux.

NHL 2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 2003

NHL 2003 uudisti sarjan grafiikkaa yksityiskohtaisemmaksi ja hienommaksi. Myös maalivahtien keinoälyä parannettiin ja kiekon fysiikkaa hiottiin.

Kannessa oli Calgary Flamesin Jarome Iginla. Suomen version kannessa on Montreal Canadiensin Saku Koivu.

NHL 2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 2004

NHL 2004 on ainakin Suomessa yksi myydyimmistä NHL-peleistä. Se lisäsi peliin kolme eurooppalaista eliittiliigaa; Suomen SM-liigan, Ruotsin Elitserienin ja Saksan DEL-liigan. Uramode uudistettiin nykyiseksi Dynasty Modeksi.

Animaatioita parannettiin huomattavasti. Kun joukkue voittaa Stanley Cupin, näytetään joukkueen animoitua juhlintaa, jossa pelaajat juhlivat ja kantavat Stanley Cup -pokaalia ympäri kenttää ja lopulta asettuvat joukkuekuvaan. Turnauksessa kuulee myös voittajamaan Kansallislaulun ennen joukkuekuvaa.

NHL 2004:ssä oli myös mahdollista valita, tappeleeko pelaaja vai ei riidan puhjetessa. Lisäksi myös maalivahdit saattoivat hermostua tappelemaan. Myös grafiikkaa oli parannettu.

Kannen pelaajina olivat Dany Heatley ja Joe Sakic. Kansista oli siis kahdet eri versiot.

NHL 2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 2005
Ottelutunnelmaa NHL 2005 tarjosi muun muassa aidoilla maajoukkuepelipaidoilla.

NHL 2005 sisälsi uudenlaisen ohjauksen, joka mahdollisti kiekottomalla pelaajalla pelaamisen. Pelissä oli myös World Cup of Hockey -turnaus aidoilla pelipaidoilla ja palkinnoilla. Pelistä oli jätetty pois pelaajan luominen.

Kannessa Vancouver Canucksin kapteeni Markus Näslund. Suomen version kannessa Olli Jokinen.

NHL 06[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 06

NHL 06 sisälsi pientä hiottua grafiikkaa ja vähennettyä taklauspelin voimaa ja määrää. Pelaajan luomismahdollisuus palasi. Peliin sisältyvien muiden eurooppalaisten eliittiliigajoukkueiden lisäksi pelissä oli ensimmäistä kertaa mukana Sveitsin National League A:n Davos, tosin ei muita Sveitsin liigan joukkueita. NHL 06 sisälsi myös aivan uudenlaisen skill stick -toiminnon, jolla tähtipelaajat voivat tehdä upeita maaleja.

NHL 06:lta puuttui IIHF:n lisenssi, joten peliin palasivat lipuilla varustetut pelipaidat. World Cup on korvattu EA Sportsin maailmanturnauksella.

NHL 06:n PlayStation 2 -versiossa on lisukkeena NHL Hockey 94 samanlaisena kuin ilmestyessään ja siitä löytyvät sellaisetkin entiset NHL-joukkueet kuin Winnipeg Jets ja Québec Nordiques.

Lisäksi peliin on englanninkielisten selostuksien lisäksi lisätty suomen-, ja ruotsinkieliset selostukset. Suomenkielisestä selostuksesta vastaavat MTV3:n Hockey Night -lähetyksistä tutut Mika Saukkonen ja Timo Jutila.

Pohjois-Amerikan julkaisun kannessa on Tampa Bay Lightningin hyökkääjä Vincent Lecavalier, ja Pohjoismaiden julkaisussa Chicago Blackhawksin suomalaishyökkääjä Tuomo Ruutu.

NHL 07[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 07

NHL 07 julkaistiin syyskuussa 2006. Xbox 360 -versio sisälsi uudistetun laukomissysteemin; tattia työntämällä lyötiin rannelaukaus, tattia vetämällä ja sitten työntämällä lyöntilaukaus. Harhauttelu, rystypuolen laukaukset ja kääntölaukaukset onnistuvat tattia veivaamalla. PlayStation 2 -versiossa laukausnapit sijaitsivat hartianapeissa ja syöttäminen tapahtui oikealla sauvalla.

Kolmen aiemmin lisätyn eurooppalaisen eliittiliigan lisäksi NHL 07:aan on lisätty myös Tšekin Extraliga.

Kansissa pelaajat:

NHL 08[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 08

NHL 08 julkaistiin syyskuussa 2007. Peli oli ensimmäistä kertaa saatavilla myös PlayStation 3:lle. Yksi tärkeimmistä uudistuksista on Pohjois-Amerikan toiseksi korkeimman jääkiekkoliigan AHL:n, joka tunnetaan NHL:n farmisarjana, lisääminen peliin. Myös maalivahtien torjuntafysiikkaa on paranneltu. SM-liiga, Ruotsin Elitserien sekä Saksan DEL-Liiga löytyvät pelistä.

Pohjois-Amerikan painoksen kannessa nähdään kanadalaishyökkääjä Eric Staal ja Euroopan versiossa sveitsiläispuolustaja Mark Streit. Lisäksi ruotsalaisversion kansipelaajana tullaan näkemään Henrik Zetterberg. Suomen versioon on päässyt toistamiseen Teemu Selänne. Tšekissä kannessa puolestaan komeilee Jaromír Jágr.

NHL 09[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 09

NHL 09 julkaistiin syyskuun 25. päivä. 2008 PlayStation 3:lle sekä Xbox 360:lle, Windowsille 30. lokakuuta ja PlayStation 2:lle 13. marraskuuta. Pelin suurin uudistus on Be A Pro -mode, jossa pelaaja aloittaa AHLstä pelaten vain yhdellä pelaajalla yrittäen nousta NHL-joukkueen kokoonpanoon. Pelaajaa arvioidaan viidelläkymmenellä eri kategorialla.

Pelissä on myös ensimmäistä kertaa rankinglista onlinepelaajille.

Pelin kannessa nähdään Dion Phaneuf. Ruotsin versiossa esiintyy Daniel Alfredsson ja Venäjän versiossa Aleksandr Ovetškin. Selostajana toimii Gary Thorne kommentaattori Bill Clementin kanssa.

NHL 10[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 10

NHL 10 julkaistiin syyskuun 17. päivä 2009. Pelistä ei ole version PlayStation 2:lle eikä Windowsille. Uudistuksiin kuului uusi Be a GM- pelimuoto, joka tosin oli lähes täysin samanlainen kuin aikaisempi Dynasty Mode -pelimuoto.

Pelin kansikuvassa Pohjois-Amerikassa on Patrick Kane, Suomessa Mikko Koivu, Ruotsissa Nicklas Bäckström, Tanskassa Mikkel Bødker ja Sveitsissä Mark Streit.

NHL 11[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 11

NHL 11 julkaistiin vuoden 2010 loppupuolella PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsoleille. Uudistuksiin kuuluu esimerkiksi uusi fysiikkamoottori, mailojen katkeaminen, uudistetut aloitukset, muutama uusi harhautus ja omat tuuletukset. Myös NHL 10:stä tuttua Be a Gm pelimuotoa on paranneltu. Kannessa nähdään Chicago Blackhawksin Jonathan Toews, Vancouver Canucksin veljekset Daniel ja Henrik Sedin sekä New York Islandersin Mark Streit. Peli ilmestyi Amerikassa 7. syyskuuta ja Euroopassa 17. syyskuuta 2010

NHL 12[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 12

NHL 12 julkaistiin syksyllä 2011 PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsoleille kuten aiemminkin. Uudistuksia pelissä on muun muassa se, että voit tehdä Be A Pro -naispelaajan, sekä se, että voit pelata kuuluisassa NHL Winter Classic -ottelussa. Mutta KHL-joukkueet ovat jääneet pois. Pelissä on myös uusi Full Contact -fysiikkamoottori. Pelin kannessa esiintyy Steven Stamkos.

NHL 13[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 13

NHL 13 julkaistiin vuonna 2012, syyskuussa PlayStation 3 ja Xbox 360 konsoleille. Kuten aiemminkin peli on aika lailla samanlainen, kuin NHL 12, mutta taklaukset olivat rankempia sekä luistelusta on tehty hieman aidompaa. Esimerkiksi, kun menet suoraan, pelaaja luistelee kovaa, mutta kun kääntyilet, pelaajan vauhti hidastuu. Pelistä löytyy suosittu Winter Classic pelimuoto, jossa Philadelphia Flyers kohtaa New York Rangersin. Lisäksi peliin on lisätty aivan uusi GM Connected - pelimuoto. Myös tekoälyä on lisätty. Pelin kannessa komeilee Claude Giroux.

NHL 14[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 14

NHL 14 julkaistiin vuoden 2013 loppupuolella PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsoleille. Uudistuksina pelissä olivat mm. realistisemmat taklaukset ja uusi tappelumoottori, joka mahdollisti ensi kertaa kokonaisten ketjujen väliset tappelut. NHL 14 ei sisältänyt uutta Winter Classicia syynä se että NHL:ssä oli työsulku ja täten Winter Classicia ei pelattu. NHL 14 uudisti vanhan pelimuodon Be A Pro:n; nimi vaihtui Live the Lifeksi, jossa voit kirjaimellisesti elää jääkiekkoilijan elämää kaukalossa ja sen ulkopuolella. Pelin kannessa on Martin Brodeur.

NHL 15[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 15

NHL 15 julkaistiin syksyllä 2014 PlayStation 4-, PlayStation 3-, Xbox One- ja Xbox 360 -pelikonsoleille. NHL 15 on ensimmäinen NHL -pelisarjan peli, joka julkaistiin uuden konsolisukupolven PlayStation 4- ja Xbox One -konsoleille. Pelin kannessa esiintyy Boston Bruinsin hyökkääjä Patrice Bergeron.

NHL Legacy Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL Legacy Edition

NHL Legacy Edition julkaistiin syksyllä 2015. Koska NHL 16:ta ei enää julkaistu Playstation 3-, eikä Xbox 360 -pelikonsoleille, julkaistiin niille NHL Legacy Edition.[4] Legacy Editionissa pääsee pelaamaan aikaisemmissa sarjan peleissä olleita pelimuotoja kuten GM Connectedia. Pelin kannessa on NHL:n pudotuspelien voittajajoukkueelle myönnettävä Stanley Cup -palkintopokaali.

NHL 16[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 16

NHL 17[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 17

NHL 18[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 18

NHL 19[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 19

Suurin muutos NHL 19:ssa on uusi pelitila: World of CHEL. Kannessa muualla maailmassa P. K. Subban, Suomessa Patrik Laine.

NHL 20[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 20

Suurin muutos NHL 20:ssä on uusi pelitila: Ones Now. Kannessa muualla maailmassa Auston Matthews, Ruotsissa Elias Pettersson, sekä Suomessa Patrik Laine.

NHL 21[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 21

Suurin muutos NHL 21:ssa on paranneltu Be A Pro- pelimuoto, johon lisättiin mahdollisuus aloittaa ura Euroopassa ja keskustelut ja aktiviteetit joukkueenjohdon, fanien, joukkuekaverien ja median kanssa. Kannessa maailmanlaajuisesti Aleksandr Ovetškin.

NHL 22[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 22

NHL 22-peliin on tullut mukaan NHL:n uusi joukkue Seattle Kraken, Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n maajoukkuepelipaidat sekä X-Factor ominaisuudet. Kannessa maailmanlaajuisesti Auston Matthews.

NHL 23[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 23

Pelissä on useita uusia parannuksia ja ominaisuuksia.[5] Kannessa maailmanlaajuisesti Trevor Zegras sekä ensimmäisenä naispelaajana pelisarjan kannessa esiintyvä Sarah Nurse.[6]

NHL 24[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NHL 24

NHL 24 on tuleva jääkiekkoaiheinen urheilupeli. Sen kansikuvapelaaja on Cale Makar.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Game on: IIHF joins NHL 22 9.12.2021. IIHF. Viitattu 15.12.2021.
  2. Scott A. May: NHL Hockey, Compute! issue 165 / June 1994, s. 116
  3. http://top100.ign.com/2005/041-050.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Vanha konsolisukupolvi saa sittenkin uuden NHL-pelin gamereactor.fi. Viitattu 13.10.2015.
  5. Electronic Arts: NHL 23 – EA SPORTS™ www.ea.com. 22.8.2022. Viitattu 16.10.2022.
  6. NHL.com: Trevor Zegras ja Sarah Nurse NHL 23 -pelin kansikuvassa www.nhl.com. 25.8.2022. Viitattu 27.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]