Martti Skytte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martti Skytte
Martti Skytten sinetti
Martti Skytten sinetti
Turun piispa
1528–1550
Edeltäjä Ericus Svenonius
Seuraaja Mikael Agricola
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Muut tiedot
Uskonto Katolilaisuus
Luterilaisuus

Martti Skytte (n. 1480 Hauho30. joulukuuta Turku 1550)[2] toimi Turun piispana vuosina 1528–1550, siirtymävaiheessa katolisesta kristinuskosta luterilaiseen kirkkoon. Ennen piispanvihkimystään Skytte toimi dominikaaniveljenä. Skytten nimitti tehtäväänsä Kustaa Vaasa. Hänen valintansa oli vailla paavin hyväksyntää, samoin kuin häntä edeltäneen Svenoniuksen.[3] Skytteä kutsutaan joskus Suomen keskiajan viimeiseksi katoliseksi piispaksi, vaikka varsinainen paavin vahvistama viimeinen piispa oli Arvid Kurki.[4] Piispana Skytte edisti reformaatiota maltillisesti muun muassa lähetämällä pappiskandidaatteja Wittenbergiin.lähde?

Paavali Juusten kertoo piispainkronikassaan, että Martti Skytten aikana papiston asema alkoi heiketä erilaisten kruunun rasitteiden vuoksi. Yksityiset ja nurkkamessut lakkautettiin, vihkivesi, tuhkan ja palmunoksien pyhittäminen poistettiin ja kirkkolaulua muutettiin. Messu vietettiin ensimmäisen kerran ruotsiksi Turun tuomiokirkossa ja vuoden 1540 paikkeilla poistettiin myös paavillinen öljy ja mirha.

Mikael Agricola toimi Skytten apulaisena tämän viimeisinä vuosina. Skytten patsas sijaitsee Hauholla, missä sijaitsi myös Skytten kotitila Kyttälä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (sv) Biografiskt lexikon för Finland, Svenska litteratursällskapet i FinlandView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Turun piispat - Katolisuuden aika Turun arkkihiippakunta. Viitattu 18.8.2022.
  3. a b Svenska litteratursällskapet i Finland: Skytte, Martin. Biografiskt lexikon för Finland.
  4. Arvid Kurki Turun arkkihiippakunta. Arkistoitu 3.9.2017. Viitattu 3.9.2017.
Edeltäjä:
Ericus Svenonius
Turun piispa
1528–1550
Seuraaja:
Mikael Agricola
Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.