Mirha

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mirhaa

Mirha (kreik. μύρον, ven. миро), myös mirhami, on öljystä, viinistä ja hyväntuoksuisista yrteistä keitetty paksu neste. Raamatussa on mainintoja pyhästä mirhalla voitelemisesta muun muassa 2.Moos. 29:7 [1], 1.Sam. 10:1 [2] sekä 2.Sam. 2:4 [3].

Mirhaa käytetään muun muassa ortodoksisessa kirkossa mirhavoitelun sakramentissa.

Ortodoksit valmistavat mirhan tietyn kaavan mukaan; se valmistetaan kunkin patriarkaatin tai muun autokefaalisen kirkon pääpaikassa erityisessä valmistamossa. Seremoniaa johtaa itse patriarkka ja valmistajana toimivat hänen alaisensa piispat. Prosessi kestää noin viikon kerrallaan; valmistusastiat ovat perinteisesti hopeaa, ja kerralla valmistetaan koko patriarkaatin tarpeisiin vuodeksi riittävä määrä.

Itämaan tietäjät toivat evankeliumin mukaan syntyneelle kuninkaalle kultaa, mirhamia ja suitsukkeita (frankinsensi): kultaa kuninkaalle, mirhamia kuolevaiselle, suitsuketta Jumalalle.

Hiirillä tehdyssä kokeessa mirhalla havaittiin kipua lieventävä vaikutus. Vaikuttaviksi aineiksi havaittiin kolme seskviterpeeniä. Kun hiirille annettiin opioidivastavaikuttaja naloksonia, kipua lievittävä vaikutus katosi.[4][5]

Pullo mirhaa Suomen ortodoksisen kirkon keskustalon kirkossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.