Vihkivesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihkivettä saa hanasta dublinilaisen Pyhän Teresan kirkon luota.

Vihkivesi on nimitys papin siunaamalle vedelle. Sitä voidaan käyttää kristilliseen kasteeseen tai sitä voidaan vihmoa seurakunnan päälle joidenkin kirkkokuntien messuissa.

Vihkivesi eri kirkkokunnissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisen kirkon opetuksen mukaan vihkivesi on sakramentaali eli sakramenttia muistuttava pyhä merkki[1]. Katolisten kirkkojen sisääntulojen lähellä säilytetään vihkivettä, jotta kirkkoon tulijat voisivat kastaa siihen sormensa ja sitten tehdä ristinmerkin. Sitä myös vihmotaan seurakunnan päälle messun alussa asperges-riitissä. Katolinen vihkiveden siunaaminen on eräänlainen eksorkismi.

Vihkivettä siunataan ja vihmotaan myös anglikaanisessa kirkossa. Muissa protestanttisissa kirkoissa veden siunaaminen ei ole tavallista, eikä kasteveteenkään liitetä yleensä mystiikkaa.[2] Ruotsin kirkossa on viime vuosina useissa kirkoissa kirkon kastemaljassa kaste-tai vihkivettä muistuttamassa kävijää hänen kasteestaan. Joissakin kirkoissa on kirkon ulko-oven vierellä, kirkkosalissa erityinen kaste- tai vihkivesimalja. Tällaisissa maljoissa tai kastemaljassa olevaa jota kirkossa kävijät voivat käyttää ristinmerkkiä tehdessään joko kirkkoon tultuaan, sieltä lähtiessään.[3]

Ortodoksisessa kirkossa ja katolisuuden itäisessä riituksessa pyhitettyä vettä käytetään usein eksorkismissa ja siunaamisessa. Myös esineitä voidaan siunata pyhitetyllä vedellä. Ortodoksisessa kirkossa on kaksi vedenpyhitysseremoniaa: pieni ja suuri vedenpyhitys.

Monissa kirkkokunnissa uskotaan, että tiettyjen pyhien lähteiden tai pyhiinvaelluskohteiden vesi on pyhää, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen vihkivesi, koska sitä ei ole siunattu.

Vihkivesi populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanperinteen mukaan vihkivedellä on taikavoimia; legendoissa sillä voidaan karkottaa vampyyreja tai ihmissusia. Myös populaarikulttuurissa annetaan usein ymmärtää, että vihkivedessä on yliluonnollisia voimia. Roolipeleissä se voi olla ase demoneita vastaan. Hellboy käyttää elokuvassa luoteja, joissa on vihkivettä. Buffy, vampyyrintappajassa on käytetty vihkivesikranaatteja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katolisen kirkon katekismus, 1667 § (englanniksi)
  2. Katso myös Vantaan Lauri 21/2006: Toni Eino Petterin juhla
  3. Sven-Erik Brodd & Gunnar Weman: Liturgi i Svenska kyrkan I ord och bild från då och nu, s. 240. Artos&Norma bokförlag, 2020. ISBN 978-91-7777-101-2. Ruots.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.