Luettelo tunnetuista suomenjuutalaisista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Osa uskontojen artikkelisarjaa
Juutalaisuus ja juutalaiset

Star of David.svg         Menora.svg

Juutalaisuus
Jumala (Jahve)
Tanak (Toora, Nevi'im, Ketuvim)
Talmud  · Halakha · Košer
Filosofia · Kabbala
Daavidintähti · Menora
Synagoga · Rabbi

Juutalaisuuden suuntaukset
Ortodoksisuus · Konservatismi
Karaiitit · Hasidismi
Reformismi · Rekonstruktionismi
Humanismi

Juhlapäivät
Sapatti · Hanukka · Jom kippur

Juutalaiset kansana
Aškenasit · Sefardit · Mizrahit

Juutalaiset maittain
Israel · Yhdysvallat · Venäjä
Ruotsi · Ranska
Suomen juutalaiset
Tunnettuja suomenjuutalaisia

Juutalaiskielet
Heprea · Aramea · Jiddiš · Ladino

Juutalaisten historia
Israelin kuningaskunta · Juuda
Babylonin vankeus
1. juutalaissota · 2. juutalaissota
Haskala · Alija
Nyky-Israel · Arabikonfliktit

Antisemitismi
Pogromit
Holokausti

Poliittiset liikkeet
Sionismi

n  k  m

Tämä on luettelo tunnetuista Suomessa elävistä tai eläneistä juutalaisista.

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Ammatti tai toimi Lähde
Benjamin Bassin 1944–2018 suurlähettiläs, diplomaatti
Gideon Bolotowsky s. 1947 liikemies [1]
Anne Fried 1903–1998 kirjailija [2]
Ben Furman s. 1953 psykiatri ja televisiojuontaja [3]
Jaakko Furman 1924–2012 jazzmuusikko [4]
Raoul Grünstein s. 1960 valokuvaaja [5]
Ami Hasan s. 1956 mainostoimistojohtaja [6]
Kim Hirschovits s. 1982 jääkiekkoilija [7]
Ruben Jaari 1906–1991 kauppaneuvos [8]
Max Jakobson 1923–2013 diplomaatti ja ministeri [3]
Freddy Kamras 1944–2004 elokuva-alan yrittäjä [9]
Wolf Karni 1911–1996 jalkapalloerotuomari
Daniel Katz s. 1938 kirjailija [10]
Elias Katz 1901–1947 juoksija, olympiavoittaja [11]
Herbert Katz 1926–2007 jazzmuusikko, kitaristi
Dave Liebkind 1936–2004 liikemies ja toimittaja [8]
Johnny Liebkind s. 1945 laulaja ja muusikko [8]
Karmela Liebkind s. 1949 professori [8]
Dennis Livson 1946–2013 televisiotuottaja [12]
Harry Orvomaa 1927–1990 muusikko, Scandia-musiikin toimitusjohtaja
Simon Parmet (alk. Pergament) 1897–1969 kapellimestari, säveltäjä [8]
Moses Pergament 1893–1977 säveltäjä
Roni Porokara s. 1983 jalkapalloilija
Benjamin Rubinstein 1905–1989 lääkäri, psykoanalyytikko
Marion Rung s. 1945 laulaja [13]
Arje Scheinin 1923–2003 hammaslääketieteen tutkija [8]
Patrik Scheinin s. 1956 dekaani, kasvatustieteen professori [14]
Mauritz Schick 1922–1982 jalkapalloilija
Henake Schubak 1911–1986 näyttelijä [8]
Israel-Jakob Schur 1879–1949 kansatieteilijä [15]
Elis Sella 1930–1992 näyttelijä [16]
Seela Sella s. 1936 näyttelijä [16]
Rony Smolar s. 1944 toimittaja [1]
Abraham Stiller 1885–1972 liikemies [17]
Mauritz Stiller 1883–1928 elokuvaohjaaja [18]
Ruben Stiller s. 1961 toimittaja [19]
Hanna Taini 1911–1996 näyttelijä
Erna Tauro (o.s. Pergament) 1916–1993 teatterimuusikko, säveltäjä
Abraham Tokazier 1909–1976 yleisurheilija, pikajuoksija
Hillel Tokazier s. 1946 muusikko [20]
Dan Tolppanen (taiteilijanimeltään Uniikki) s. 1981 rap-artisti
Sam Vanni (alk. Besprosvanni) 1908–1992 taidemaalari [8]
Rafael Wardi s. 1928 taidemaalari [21]
Shlomo Zabludowicz 1914–1994 liikemies
Poju Zabludowicz s. 1953 sijoittaja [22]
Ben Zyskowicz s. 1954 kansanedustaja [23]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rony Smolar Helsingin juutalaisen seurakunnan johtoon (Arkistoitu sivu Internet Archivessa) Helsingin Sanomat. 31.5.2007. Viitattu 18.4.2014.
  2. Nevalainen, Mari: Zonta-juhlapuhe 12.4.2008 12.4.2008. Viitattu 10.6.2009.
  3. a b Juutalaisuus Vantaan Lauri. 30.9.2003. Viitattu 9.6.2009.
  4. Haavisto, Jukka: Henkilötiedot: Jaakko Furman Pomus. Viitattu 9.6.2009.
  5. Larros, Heini: Raoul Grünstein. City, 2003, nro 21. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.1.2011.
  6. HS-raadin vastaukset kysymykseen: Hyssytteleekö suomalainen älymystö maahanmuuton ongelmia? Helsingin Sanomat. 8.10.2009. Viitattu 22.2.2010.
  7. Makkabi – Helsingin juutalainen urheiluseura täyttää 110 vuotta ja saa oman historiateoksen epressi.com. 1.11.2016. Suomen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 4.6.2018.
  8. a b c d e f g h Suomen juutalaiset 2007. Viitattu 9.6.2009.
  9. Helena Ylänen: Freddy Kamrasin muistokirjoitus Helsingin Sanomat. Viitattu 3.9.2015.
  10. Rintala, Helena: Happamia, sanoi kettu faabeleista 11.4.2009. Kiiltomato.net. Viitattu 9.6.2009.
  11. Eisen, George: Jewish Olympic Medalists Viitattu 9.6.2009. (englanniksi)
  12. Ahneus ei saa kasvaa syödessä Uranus.fi. Viitattu 9.6.2009.
  13. Nykänen, Riitta: Marion Rung avoimena muistelmissaan Apu. 12.9.2005. Viitattu 9.6.2009.
  14. Research Database Tuhat - University of Helsinki Viitattu 12.3.2012.
  15. Laitinen, Markku: Juutalaista tutkijaa syrjittiin Apu. 18.1.2008. Viitattu 9.6.2009.
  16. a b Otsamo, Kirsikka: Viisi kerrosta sisintä Sellaa Aamulehti. 11.7.2008. Viitattu 9.6.2009.
  17. Leppänen, Veli-Pekka: Juutalaiskansan vaaran vuodet Helsinkiläinen Abraham Stiller oli aito hyväntekijä 20.9.2003. Hs.fi. Viitattu 2.4.2010.
  18. Jacoby, Alexander: A Wanderer's Notebook: The Art of Mauritz Stiller 2001. Viitattu 15.9.2008. (englanniksi)
  19. Narrin rooliin pottuuntunut Ruben tunnustaa (PDF) Oulun ylioppilaslehti. 19.7.2006. Viitattu 2.12.2009.
  20. Perkiö, Pia: Raja-aitojen ylittäjä eli kevyesti genrestä toiseen ELVIS ry. Viitattu 9.6.2009.
  21. Pasternack, Amos: Duodecimin kulttuuripalkinto Rafael Wardille 2005. Duodecim. Viitattu 9.6.2009.
  22. Mörttinen, Matti: 3 000 000 000 euron suomalainen Aamulehti. 18.2.2007. Viitattu 9.6.2009.
  23. Arvonen, Margit: ”Olimme hyvin köyhiä” Iltalehti. 18.12.2006. Viitattu 9.6.2009.