Moses Pergament

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moses Pergament.

Moses Pergament (21. syyskuuta 1893 Helsinki5. maaliskuuta 1977 Tukholma, Ruotsi) oli suomalais-ruotsalainen säveltäjä, kapellimestari ja Svenska Dagbladetin musiikkikriitikko. Hän oli säveltäjä Erna Tauron setä ja kapellimestari Simon Parmetin veli.

Pergament opiskeli Helsingin ja Tukholman yliopistossa. Hän järjesti ensimmäisen sävellyskonserttinsa Helsingissä vuonna 1914. Hän muutti Ruotsiin ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 1918.

Pergamentia ei hyväksytty pitkään aikan jäseneksi Ruotsin säveltäjäyhdistykseen Föreningen Svenska Tonsättareen "ulkomaalaisen syntyperänsä" vuoksi, vaikka Hilding Rosenberg ehdotti sitä toistuvasti 1930-luvulla. Vihdoin hänet valittiin 1945, silloin Natanael Bergin ehdotuksesta.

Pergamentin pääteoksena voidaan pitää vokaalisinfoniaa Den judiska sången (1944). Sävellystuotantoon kuuluvat myös baletit Vision (1924) ja Krelantems och Eldeling, kolme oopperaa, pianokonsertto, Kol nidre sellolle ja orkesterille sekä joukko kamari- ja laulumusiikkia. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluvat muun muassa teokset Vandring med Fru Musica, Ny vandring med fru Musica (suom. Retkiä musiikin maailmassa) ja Jenny Lind (myös suom.).

Moses Pergament on haudattu Tukholman eteläpuolelle juutalaiselle hautausmaalle.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]