Harry Orvomaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harry Emanuel Zwi Orvomaa [1] (vuoteen 1944 Orscholik; 14. maaliskuuta 1927 Helsinki9. syyskuuta 1990 Helsinki)[2] oli suomalainen muusikko ja Scandia-musiikin toimitusjohtaja.

Hänen vanhempansa olivat Rachel (o.s. Fiedler) ja Alter Samuel Orscholik. Äiti oli takkikauppias, hänellä oli liike Fredrikinkadulla Helsingissä, ja isällä oli pukutehdas Star. Nimi Orscholik suomalaistettiin 1940-luvun alussa muotoon Orvomaa.

Orvomaa soitti rumpuja, tyylilajinaan jazz. Hän ajautui musiikkibisnekseen harrastuksensa kautta ja kehitti itselleen ”hittivainun” eli löysi kappaleita, jotka olivat juuri suomalaiseen makuun ja toteutti ne hyvin käännettyinä ja sovitettuina, sovittajana usein Jaakko Salo. Orvomaa teki elämäntyönsä Scandia-Musiikin toimitusjohtajana ja hänen löytöjään olivat monille suomalaisille rakkaat tähdet, kuten Danny ja Johnny. Scandia-Musiikki oli ensimmäinen suomalainen kustantamo ja levy-yhtiö, jolla oli kuukausipalkkaisia sanoittajia ja suomentajia. Heitä oli muun muassa Juha Vainio.

Orvomalla oli lukuisia luottamustehtäviä alan järjestöissä, kuten Teosto ry:ssä, Musiikin tiedotuskeskuksessa (nyk. FIMIC), Suomen Musiikkikustantajat ry:ssä sekä Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT r:ssä.

Orvomaa on haudattu Helsingin juutalaiselle hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toimitusjohtaja Harry Orvomaa Mies monen iskelmälaulajan taustalla HS Kuolleet. Helsingin Sanomat. Viitattu 10.1.2020.
  2. Pekka Gronow: Orvomaa, Harry (1927 - 1990) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 28.2.2001. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]