Luettelo Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevista maailmanperintökohteista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stonehenge on yksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitsevista maailmanperintökohteista.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja sen merentakaisilla alueilla on yhteensä 28 Unescon maailmanperintökohdetta. Englannissa näistä sijaitsee 17 (antiikin roomalainen rajapuolustusjärjestelmä limes on jaettu Saksan ja Englannin välillä). Skotlannissa sijaitsee neljä kohdetta, Walesissa kolme ja Pohjois-Irlannissa, Bermudalla, Pitcairnissa ja Saint Helenalla kussakin sijaitsee yksi maailmanperintökohde. Ensimmäiset maailmanperintöluetteloon lisättiin vuonna 1986 Giant’s Causeway, Durhamin linna ja katedraali, Ironbridge Gorge, Studleyn kuninkaallinen puisto, Stonehenge sekä Edvard I:n linnat ja kaupunginmuurit Gwyneddissä. Viimeisin luetteloon lisätty kohde on vuonna 2009 lisätty Pontcysyllten akvedukti.

Maailmanperintökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Sijainti Päivämäärä UNESCOn tiedot Kuvaus
Blaenavonin teollisuusmaisema Big Pit Mining Museum.jpg Blaenavon, Wales
51.78°N, 3.08°W[1]
1800-luku[1] 984; 2000;
iii, iv
[1]
1800-luvulla Wales oli maailman suurin raudan ja hiilen tuottaja. Blaenavon on esimerkki teollisten tuotantoprosessien mukana syntyneestä maisemasta. Alueella on louhoksia, julkisia ja työntekijöiden rakennuksia sekä rautatie.
Blenheimin palatsi Blenheim Palace 2006 cropped.jpg Woodstock, Oxfordshire, Englanti
51.841944°N, 1.361389°W[2]
1705–1722[2] 425; 1987;
ii, iv
[2]
Blenheimin palatsi on Marlboroughin herttuan John Churchill Marlboroughin entinen asuintila. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit John Vanbrugh ja Nicholas Hawksmoor. Tilan yhteydessä olevan puiston suunnitteli Lancelot Brown. Palatsi rakennettiin Ranskasta sadun voiton kunniaksi ja se on merkittävä englantilaisen romantiikan ajan arkkitehtuurin esimerkki, joka eroaa ranskalaisesta klassisesta arkkitehtuurista.[2]
Canterburyn tuomiokirkko, Augustinus Canterburylaisen luostari ja Pyhän Martinin kirkko Canterbury Cathedral - Portal Nave Cross-spire.jpeg Canterbury, Kent, Englanti
51.28°N, 1.083056°E[3]
1000-luku[3] 496; 1988;
i, ii, vi
[3]
Pyhän Martinin kirkko on Englannin vanhin kirkko. Kirkko ja Augustinus Canterburylaisen luostari perustettiin kristinuskon saavuttua Englantiin anglosaksien aikana. Tuomiokirkko edustaa romaanista tyyliä ja goottilaista arkkitehtuuria ja on Englannin kirkon tuomiokirkko.[3][4][5]
Edvard I:n linnat ja kaupunginmuurit Gwyneddissä Beaumaris, circular towers and moat, 2006.jpg Conwy, Isle of Anglesey ja Gwynedd, Wales
53.139722°N, 4.276944°W[6]
1200-1300-luku[6] 374; 1986;
i, iii, iv
[6]
Edvard I:n valtakaudella Walesiin rakennettiin useita linnoja, joiden tarkoituksena oli alistaa väestö ja suojella englantilaisia siirtokuntia. Maailmanperintökohde kattaa useita linnoja, joita pidetään sotilasarkkitehtuurin huipentumina.[6][7]
Bath Royal.crescent.aerial.bath.arp.jpg Bath, Somerset, Englanti
51.3809°N, 2.3603°W[8]
0-1800-luku[8] 428; 1987;
i, ii, iv
[8]
Roomalaisten kylpyläksi perustama Bath oli keskiajalla merkittävä villateollisuuden keskus ja 1700-luvulla kylpyläkaupunki. Bathilla on runsas historia. Kaupunki on lisätty luetteloon roomalaisten raunioiden ja palladiolaisen arkkitehtuurin johdosta. [8]
Cornwallin ja länsi-Devon kaivosmaisema Crowns peh.jpg Cornwall ja Devon, Englanti
50.136111°N, 5.383611°W[9]
1700-1800-luku[9] 1,215; 2006;
ii, iii, iv
[9]
Tina- ja kuparikaivokset kukoistivat Devonissa ja Cornwallissa 1700-1800-luvulla ja parhaimmillaan alueella tuotettiin kaksi kolmasosaa maailman kuparista. Devonissa ja Cornwallissa kehitettyä syväkaivauksen tekniikkaa käytettiin maailmanlaajuisesti.[9]
Derwentin laakson tehtaat Arkwright Masson Mills.jpg Derwent Valley, Derbyshire, Englanti
53.020278°N, 1.499722°W[10]
1700-1800-luku[10] 1,030; 2001;
ii, iv
[10]
Derwentin laakson tehtaat olivat maailman ensimmäiset tehdasrakennukset. Innovaatioihin kuului teollinen teollisen vallankumouksen kannalta tärkeät tekijät kuten työntekijöiden asuintilojen rakentaminen ja koneiden kehittäminen.[11]
Dorsetin ja Itä-Devonin rannikko Gad cliff dorset.jpg Dorset ja Devon, Englanti
50.705556°N, 2.989889°W[12]
- 1029; 2001;
viii
[12]
Dorsetin ja Devonin rannikon muodostaviin jyrkänteisiin on tallentunut runsaasti 185 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja.[12]
Durhamin linna ja katedraali Durham Cathedral and Castle.jpg Durham, County Durham, Englanti
54.77487°N, 1.57558°W[13]
1000-1100-luku[13] 370; 1986;
ii, iv, vi
[13]
Durhamin katedraali normandisen tyylin "laajin ja hienoin" esimerkki Englannissa. Durhamin linna oli Durhamin piispan asuintila.[13]
Hadrianuksen valli Hadrianswall2007.jpg Pohjois-Englanti ja eteläinen Skotlanti
54.992611°N, 2.601°W[14]
100-luku[14] 430; 1987 (modified in 2005 and 2008);
ii, iii, iv
[14]
Hadrianuksen valli rakennettiin vuonna 122 jaa ja Antoninuksen valli vuonna 142 jaa pohjoisesta hyökänneitä "barbaareja" vastaan.[14] Maailmanperintökohteeksi lisättiin aluksi ainoastaan Hadrianuksen valli, mutta määritystä laajennettiin kattamaan kaikki roomalaisten rakentamat rajalinnoitukset.[15]
Giant’s Causeway Causeway-code poet-4.jpg County Antrim, Northern Ireland
55.240833°N, 6.511667°W[16]
60–50 miljoonaa vuotta sitten[16] 369; 1986;
vii, viii
[16]
Alue koostuu 40 000  merestä työntyvästä basalttipylväästä. Alue syntyi tertiäärikaudella tapahtuneen vulkaanisen aktiivisuuden seurauksena.[16]
Gough ja Inaccessible Gough island top view.png Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha, Etelä-Atlantti
40.3181°S, 9.9353°W[17]
- 740; 1995 (modified in 2004);
vii, x
[17]
Gough Island ja Inaccessible muodostavat lähes koskemattoman ekosysteemin, jossa elää runsaasti alueelle ominaisia kasveja ja eläimiä.[17]
Myöhäiskivikautinen Orkneyn sydän Orkney Skara Brae.jpg Orkney, Scotlanti
58.996056°N, 3.188667°W[18]
3. vuosituhat eaa[18] 514; 1999;
i, ii, iii, iv
[18]
Joukko myöhäiskivikauden kohteita, jotka liittyvät työhön ja seremonioihin. Joukkoon kuuluvat Skara Brae, Maeshowe, Standing stone of Stenness ja Brodgarin kehä.[18]
Henderson Island HendersonISS004-E-6793.PNG Henderson Island, Pitcairn, Tyynimeri
24.35°S, 128.316667°W[19]
- 487; 1988;
vii, x
[19]
Saari on eteläisellä Tyynellä valtamerellä sijaitseva atolli, jonka ekosysteemi on lähes täysin koskematon. Saarella elää kymmenen kasvilajia ja neljä eläinlajia, joita ei tavata muualla.[19]
St. George’s ja sen linnoitukset John Smith 1624 map of Bermuda with Forts 01.jpg St. George’s, Bermuda
51.3809°N, 2.3603°W[20]
1600-1900-luku[20] 983; 2000;
iv
[20]
Vuonna 1612 perustettu St George on uuden maailman vanhin englantilainen kaupunki ja esimerkki uuden maailman kolonialistisista linnoituskaupungeista. Linnoituksiin liittyy 1600-luvulta aina 1900-luvulle saakka käytössä olleita puolustusmenetelmiä.[20]
Ironbridge Gorge Ironbridge002.JPG Ironbridge, Shropshire, Englanti
52.62646°N, 2.486°W[21]
1700-luku[21] 371; 1986;
i, ii, iv, vi
[21]
Ironbridge Gorge sisältää teollisen vallankumouksen aikana käytössä olleet kaivokset, tehtaat, työntekijöiden asunnot ja kuljetusjärjestelmän. Koksin keksiminen auttoi teollisen vallankumouksen käynnistymistä. Ironbridge Gorge oli maailman ensimmäinen raudasta rakennettu silta.[21]
Liverpooliin kaupankäyntialue Albert dock at night.jpg Liverpool, Merseyside, Englanti
53.40°N, 2.99°W[22]
1700-1800-luku[22] 1,150; 2004;
ii, iii, iv
[22]
1700- ja 1800-luvuilla Liverpool oli yksi maailman suurimmista satamista. Kaupungin maailmanlaajuiset yhteydet auttoivat Brittiläisen imperiumin ylläpitämisessä ja se oli orjakaupan keskeinen satama vuoteen 1807 saakka. Kaupunki oli myös merkittävä lähtöpiste Pohjois-Amerikkaan matkustaneille siirtolaisille.[22]
Greenwich Royal Naval College 2008.jpg Greenwich, Lontoo, Suur-Lontoo, Englanti
51.4791°N, 0°E[23]
1600-1700-luku[23] 795; 1997;
i, ii, iv, vi
[23]
Ensimmäinen esimerkki palladiolaisesta arkkitehtuurista sekä Christopher Wrenin ja Inigo Jonesin työpaikka. Alueella sijaitsee myös Greenwichin kuninkaallinen observatorio, jolla on suuri merkitys tähtitieteen ja navigaation historiassa.[23]
New Lanark New Lanark buildings 2009.jpg New Lanark, Etelä-Lanarkshire, Scotlanti
55.66°N, 3.78°W[24]
1800-luku[24] 429; 2001;
ii, iv, vi
[24]
Richard Arkwrightin rakennuttamien Derwentin laakson tehtaiden ympärille rakennettiin New Lanark, jossa tehtaiden työntekijät asuivat. Robert Owen osti alueen ja kehitti siitä malliyhteisön, jossa oli tarjolla muun muassa julkisia tiloja ja kouluja.[24]
Edinburghin vanha ja uusi kaupunki Looking down Royal Mile, Edinburgh.jpg Edinburgh, Scotlanti
55.947572°N, 3.191631°W[25]
100-1800-luku[25] 728; 1995;
ii, iv
[25]
Edinburghin vanha kaupunki rakennettiin keskiajalla ja uusi kaupunki vuosina 1767–1890. Kaupungissa on nähtävissä keskiaikaisen ja modernin ajanjakson kontrasti. Uuden kaupungin suunnittelivat William Chambers ja william Playfair ja se vaikutti Eurooppalaisten kaupunkien suunnitteluun 1700- ja 1800-luvuilla.[25]
Pontcysyllten akvedukti WalesC0047.jpg Trevor, Wrexham, Wales ja Shropshire, Englanti
52.97053°N, 3.08783°W[26]
1795–1805[26] 1,303; 2009;
i, ii, iv
[26]
Akvedukti rakennettiin Ellesmeren kanavan jatkamiseksi Dee Valleyn yli. Akvedukti valmistui teollisen vallankumouksen aikana ja sen suunnitteli Thomas Telford. Akvedukti rakennettiin valu- ja kankiraudasta ja sillä oli vaikutusta rakennusteollisuuteen ympäri maailmaa.[27]
Royal Botanical Gardens, Kew Kew Gardens Palm House, London - July 2009.jpg Kew, Suur-Lontoo, Englanti
51.474667°N, 0.295467°W[28]
1700-1800-luku[28] 1,084; 2003;
ii, iii, iv
[28]
Vuonna 1759 perustetun puutarhan suunnittelivat Charles Bridgeman, William Kent, Capability Brown ja William Chambers. Puutarhoja käytettiin kasvien ja ekologian tutkimiseen.[28]
St Kilda St Kilda Village Bay.jpg St Kilda, Scotlanti
57.816667°N, 8.583333°W[29]
- 387; 1987 (modified in 2005 and 2008);
ii, iii, iv
[29]
Vaikka eristynyt saaristo oli asutettuna lähes 2000 vuoden ajan, vuodesta 1930 lähtien St Kildalla ei ole ollut pysyviä asukkaita. Saarella asuneiden ihmisten jättämät merkit tarjoavat ainutlaatuisia arkkitehtonisia kokonaisuuksia historialliselta ja esihistorialliselta ajalta. St Kilda on myös useiden merilintujen pesimäpaikka.[29][30]
Saltaire Saltaire from Leeds and Liverpool Canal.jpg Saltaire, City of Bradford, West Yorkshire, Englanti
53.83717°N, 1.79026°W[31]
1853[31] 1,028; 2001;
ii, iv
[31]
Titus Salt perusti Saltairen mallikyläksi työntekijöille. Alueella oli asukkaiden käytössä olevia julkisia tiloja ja se on esimerkki 1800-luvun paternalismista.[31]
Stonehenge ja Avebury sekä muut sijainnit Stonehenge back wide.jpg Wiltshire, Englanti
51.178889°N, 1.825278°W[32]
4-2 vuosituhat eaa[32] 373; 1986 (modified in 2008);
i, ii, iii
[32]
Stonehenge ja Avebury ovat maailman kuuluisimpia megaliittisia monumentteja. Ne liittyvät ihmisen vuorovaikutukseen ympäristön kanssa. Kehien tarkoituksesta on erilaisia näkemyksiä, jotka vaihtelevat seremonioista maailmankaikkeuden tulkitsemiseen. Muihin sijainteihin kuuluvat Silbury Hill, Beckhampton Avenue ja West Kennet Avenue.[32]
Studleyn kuninkaallinen puisto mukaan lukien Fountains Abbeyn rauniot Fountains Abbey view02 2005-08-27.jpg North Yorkshire, England
54.116111°N, 1.573056°W[33]
1132 (abbey),
1800-luku (puisto)
[33]
372; 1986;
i, iv
[33]
Ennen luostarien lakkauttamista 1500-luvun puolivälissä, Fountains Abbey oli yksi Britannian laajimmista ja rikkaimmista sisterssiläisluostareista ja on yksi harvoista 1100-luvulta säilyneistä luostareista. Myöhemmin rakennettu puutarha on säilynyt pääasiassa alkuperäisessä asussaan[33]
Lontoon Tower Tower of London, Traitors Gate.jpg Tower Hamlets, Suur-Lontoo, Englanti
51.508056°N, 0.076111°W[34]
1000-luku[34] 488; 1988;
ii, iv
[34]
Vilhelm Valloittajan vuonna 1066 normannivalloituksen aikana rakennuttamasta Lontoon Towerista tuli normannien sotilasarkkitehtuurin esimerkki ja vallan symboli. Henrik III ja Edvard I rakensivat linnaan laajennuksia 1200-luvulla ja linnasta tuli aikakautensa merkittävimpiä rakennuksia.[34]
Westminsterin palatsi, Westminster Abbey ja Pyhän Margaretin kirkko Palace of Westminster.jpg Westminster, Suur-Lontoo, Englanti
51.499722°N, 0.128611°W[35]
900-1000-luku ja 1800-luku[35] 426; 1987 (modified in 2008);
i, ii, iv
[35]
Englannin ja sittemmin Yhdistyneen kuningaskunnan hallinto on toiminut alueella 1000-luvulta lähtien. Vilhelm Valloittajan kruunajaisista lähtien kaikki Englannin ja Britannian kuninkaallisten kruunajaiset on pidetty Westminster Abbeyssä. Westminsterin palatsissa toimii Britannian parlamentti ja se on esimerkki uusgotiikkaa edustavasta arkkitehtuurista. Pyhan Margaretin kirkko on palatsia vanhempi ja se rakennettiin 1000-luvulla, mutta kirkko on rakennettu uudelleen.

[35][36][37]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Blaenavon Industrial Landscape UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  2. a b c d Blenheim Palace UNESCO. Viitattu 27.7.2009.
  3. a b c d Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey, and St Martin's Church UNESCO. Viitattu 15.8.2009.
  4. Church of St Martin Images of England. Viitattu 16.8.2009.
  5. St Augustine's Abbey Pastscape. Viitattu 16.8.2009.
  6. a b c d Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  7. Liddiard (2005), p. 9.
  8. a b c d City of Bath UNESCO. Viitattu 29.7.2009.
  9. a b c d Cornwall and West Devon Mining Landscape UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  10. a b c Derwent Valley Mills UNESCO. Viitattu 27.7.2009.
  11. Derwent Valley Mills Partnership (2000), pp. 30–31, 96.
  12. a b c Dorset and East Devon Coast UNESCO. Viitattu 29.7.2009.
  13. a b c d Durham Castle and Cathedral UNESCO. Viitattu 27.7.2009.
  14. a b c d Frontiers of the Roman Empire UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  15. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä list ei löytynyt
  16. a b c d Giant's Causeway and Causeway Coast UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  17. a b c Gough and Inaccessible Island UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  18. a b c d Heart of Neolithic Orkney UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  19. a b c Henderson Island UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  20. a b c d Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda UNESCO. Viitattu 2.8.2009.
  21. a b c d Ironbridge Gorge UNESCO. Viitattu 27.7.2009.
  22. a b c d Liverpool – Maritime Mercantile City UNESCO. Viitattu 29.7.2009.
  23. a b c d Maritime Greenwich UNESCO. Viitattu 29.7.2009.
  24. a b c d New Lanark UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  25. a b c d Old and New Towns of Edinburgh UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  26. a b c Pontcysyllte Aqueduct and Canal UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  27. Listed Buildings: Pontcysyllte Aqueduct, Trevor Wrexham County Borough Council. Viitattu 12.8.2009.
  28. a b c d Royal Botanical Gardens, Kew UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  29. a b c St Kilda UNESCO. Viitattu 12.8.2009.
  30. Benvie (2000).
  31. a b c d Saltaire UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  32. a b c d Stonehenge, Avebury and Associated Sites UNESCO. Viitattu 27.7.2009.
  33. a b c d Studley Royal Park including the Ruins of Fountains Abbey UNESCO. Viitattu 29.7.2009.
  34. a b c d Tower of London UNESCO. Viitattu 28.7.2009.
  35. a b c d Westminster Palace, Westminster Abbey and Saint Margaret's Church UNESCO. Viitattu 15.8.2009.
  36. History Westminster Abbey. Viitattu 15.8.2009.
  37. Thornbury (1878), p. 567.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of World Heritage Sites of the United Kingdom