William Chambers

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chambersin suunnittelema Somerset House Lontoossa

Sir William Chambers (s. 27. lokakuuta 1723 Tukholma, Ruotsi – k. 17. helmikuuta 1796 Lontoo) oli skotlantilainen arkkitehti. Hän syntyi Ruotsissa, jossa hänen isänsä työskenteli kauppiaana. Chambers oli vuodesta 1740 vuoteen 1749 Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian palveluksessa ja teki useita matkoja Kiinaan, jossa opiskeli kiinalaista arkkitehtuuri ja sisustustaidetta.

Palattuaan Eurooppaan Chambers opiskeli arkkitehtuuria Pariisissa. Vuonna 1755 hän muutti Englantiin ja perusti arkkitehtuuritoimiston Lontoseen. Suosituksen ansiosta Chambers nimitettiin Walesin prinssin, joka tunnettiin myöhemmin kunnigas Yrjö III:ntena, arkkitektoniseksi neuvonantajaksi yhdessä Robert Adamin kanssa. Chambers työskenteli Walesin leskiprinsessa Augusta von Sachsen-Gothalle tehden muun muassa koristeellisia rakennuksia Kew Gardensiin.

Chambers julkaisi vuonna 1759 teoksen Treatise on Civil Architecture, jolla oli merkittävä vaikutus rakentajiin. Siitä otettiin useita painoksia ja se uudelleenjulkaistiin vuonna 1826. Chambersin vaikutusta vietiin eteenpäin myös hänen nuorten arkkitehtiharjoittelijoidensa välityksellä.

Chambersin merkittävin kilpailija englantilaisessa uusklassismissa oli hänen työtoverinsa Robert Adam. Chambers oli heistä kansainvälisempi ja sai vaikutteita mannermaisesta uusklassismista.

Chambers kuoli Lontoossa 1796 ja hänet on haudattu Westminster Abbey -kirkkoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.