Kew Gardens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palmutalo Kew Gardensissa.
William Chambersin suunnittelema Kiinalainen pagodi 1700-luvulta.
Näkymä lauhkean vyöhykkeen kasvihuoneen sisältä. Kuva vuodelta 2009.

Kew Gardens on kasvitieteellinen puutarha ja Unescon maailmanperintökohde Lontoon lounaisosassa. Puutarha perustettiin vuonna 1761.[1] Puutarhan johtaja on Richard Deverell.

Kew Gardens sai alkunsa eksoottisesta puutarhasta, jonka Tewkesburyn lordi Capel perusti 1700-luvulla ja jota Walesin leskiprinsessa Augusta laajensi suuresti. Senaikaisista rakennuksista on jäljellä William Chambersin suunnittelema Kiinalainen pagodi vuodelta 1761. Kew Gardensin esimmäisiä johtajia olivat William Aiton ja tämän poika William Townsend Aiton.[2]

Joseph Banks toimi vuodesta 1773 epävirallisesti Kew Gardensin johtajana, ja kuningas Yrjö III virallisti hänen asemansa lopulta vuonna 1797. Banks lähetti kasvitieteilijöitä eri puolille maailmaa, ja hänen ansiostaan Kew Gardensista muodostui edelläkävijä eurooppalaisten kasvitieteellisten puutarhojen joukossa.[3]

Kasvihuoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisin Kew’n kasvihuoneista on Palm House eli Palmuhuone. Se rakennettiin vuosina 1844–1848. Kankirautaisen huoneen suunnitteli arkkitehti Decimus Burton, ja työn toteutusta johti Richard Turner. Nykyään Palmuhuone esittelee pääosin syötäviä trooppisia kasveja sekä palmuja ja käpypalmujen sukulaisia.

Temperate House (Lauhkea kasvihuone) ja Princess of Wales Conservatory (Walesin prinsessan kasvihuone) ovat puutarhojen suurimmat yleisölle avoimet huoneet. Syksyllä 2006 avattiin uusin kasvihuone, Alpine House.

Kasvikokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kew’n kasvikokoelmaa pidetään maailman kattavimpana elävien kasvien kokoelmana. Siihen kuuluu noin 44 000 eri alkuperää olevaa kasvia. Seitsemän miljoonaa näytettä kattava herbaariokokoelma sekä laaja kasvitiedettä käsittelevä kirjasto ovat myös maailman suurimpien joukossa.

Vaikka Kew’llä on melko laaja arboretum ja suuri kivikkokasvien kokoelma, kokoelman perusta on trooppisissa kasveissa. Kew tunnetaan maailmalla esimerkiksi sukujen Musa (banaanit), Encephalartos ja Amorphophallus (pökkövehkat) sekä orkideoiden kasvattajana.

Toiminnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarha pyrkii edistämään ympäristön suojelua lisäämällä tietoisuutta kasveista palkkaamalla tutkimushenkilökuntaa ja pitäen yllä kasvikokoelmaa sekä tutkijoiden käyttöön että yleisön opetusta varten. Puutarha tarjoaa myös koulutusmahdollisuuksia.

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kew Gardensissa on kuvattu BBC Two -kanavalla esitettyä A Year at Kew -televisiosarjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Royal Botanic Gardens, Kew Unesco
  2. Royal Gardeners at Kew – The Aitons The Richmond Local History Society. 2011. Viitattu 29.12.2022.
  3. Harrison, Lorraine: Latinaa puutarhureille. Yli 3 000 kasvinnimeä selityksineen, s. 41. Suomentanut Julia Donner. Helsinki: Schildts & Söderströms, 2013. ISBN 978-9515230867.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kew Gardens.
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.