County Durham

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Durhamin kreivikunta
County Durham Flag.svg County Durham UK locator map 2010.svg
lippu sijainti
ONS-koodi OOEJ
Kreivikunnan status Muodollinen kreivikunta
Unitary authority
Hallintoalue Koillis-Englanti
Pääkaupunki Durham
Pinta-ala 2 676
Väkiluku
- Väestötiheys
508 500
228 as/km²

County Durham (Durhamin kreivikunta) on niin sanottu shire-kreivikunta Koillis-Englannissa, Durhamin kaupungin ympäristössä. Vuonna 2005 kreivikunnassa oli noin 500 000 asukasta. Sen nimi poikkeaa muiden kreivikuntien nimeämiskäytännöstä eikä ole ”Durhamshire”. Se liittyy siihen, että Durhamin piispa-kreivien valta on ulottunut laajemmalle kuin varsinaisen läänityksen alueelle. Nimityyppi on yleinen Irlannin puolella.

Alue on ollut strategisesti merkittävä roomalaisten ja normannien ajoista asti. Northumbria oli Englannin ensimmäisiä kristinuskon keskuspaikkoja, ja varhaisesta kristillisyydestä on muistona Durhamin katedraali vuodelta 1093. 1700- ja 1800-luvulla rauta ja hiili veivät alueen teollisen vallankumouksen eturintamaan. Maailman ensimmäinen matkustajahöyryjuna kulki County Durhamissa Stocktonista Darlingtoniin vuonna 1825.[1]

Durhamin kreivikunta ulottuu lännestä Penniinien vedenjakajalta itään Pohjanmeren rannalle. Kreivikunnan etelärajana virtaa Tees- ja pohjoisrajana Derwentjoki.

Casey Arch County Durhamissa on maailman vanhin rautatiesilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.