Durhamin linna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Durhamin linna
Durhamin linna
Durhamin linna
Sijainti Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Durham, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Rakennustyyppi normannilinna
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Durhamin linna

Durhamin linna on normannilinna Durhamissa, Koillis-Englannissa. Se sijaitsee Wear-joen rannalla, kukkulan huipulla, vastapäätä Durhamin katedraalia. Yhdessä nämä kaksi 1000-luvun rakennusta ovat UNESCOn maailmanperintökohde.[1]

Linna rakennettiin 1000-luvulla suojelemaan Durhamin piispaa villien englantilaisten hyökkäyksiltä normannivalloituksen jälkeisinä levottomina aikoina. Se on hieno esimerkki normannien suosimasta rakennustyylistä, jossa linnoitus rakennettiin keinotekoisen kukkulan huipulle, maa kukkulaan otettiin ojasta josta tuli vallihauta ja kukkulan juurelle tehtiin muurin suojaama piha. Normanniajoilta on säilynyt linnan kahdesta kappelista vanhempi. Se on rakennustyyliltään pikemminkin saksien rakennusten kaltainen, mikä johtunee linnan rakennukseen osallistuneista sakseista.

1300-luvulla piispa Anthony Beck rakennutti linnaan valtavan salin, joka oli Englannin suurin linnansali kunnes piispa Richard Fox lyhennytti sitä 1400-luvun lopulla. Se on edelleen 14 metriä korkea ja yli 30 metriä pitkä.

Linna lahjoitettiin 1837 vasta perustetulle Durhamin yliopistolle, ja se toimii edelleen opiskelijoiden majoitustilana. Opiskelijat syövät illallisensa massiivisessa linnansalissa, kellarissa on baari ja linnan muissa tiloissa makuuhuoneita ja kirjasto. Lomien aikana opiskelija-asunnot toimivat kesähotellina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Durhamin linna.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.