Luettelo Viron kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Virossa sijaitsevista kaupungeista.

Luettelo Viron kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 alussa Virossa oli 30 kaupunkia, joissa oli yhteensä 825 515 vakinaista asukasta.[1]

Vain suurimmassa kaupungissa eli Tallinnassa asuu yli 100 000 henkeä. Keskikokoisia 30–100 tuhannen asukkaan kaupunkeja on neljä: Tartto, Narva, Pärnu ja Kohtla-Järve. Asukasluvultaan 10–30 tuhannen asukkaan kaupunkeja on kahdeksan. Alle 10 000 hengen kaupunkeja on yhteensä 17 kpl.

Taulukossa kaupungit ovat järjestettävissä nimen, asukasluvun, perustamisvuoden tai maakuntansa mukaan järjestykseen:

Kaupunki Väkiluku (2015)[1] Väkiluku (2011)[1] Kaupunginoikeudet Maakunta
Tallinna 413 782 400 292 1248 Harjumaa
Tartto 97 332 103 740 1262 (mennessä) Tartumaa
Narva 58 375 65 536 1345 Itä-Virumaa
Pärnu 39 784 43 966 1318 Pärnumaa
Kohtla-Järve 36 622 44 107 1946 Itä-Virumaa
Viljandi 17 549 19 880 1283 Viljandimaa
Maardu 17 141 16 552 1980 Harjumaa
Rakvere 15 303 16 580 1302 Länsi-Virumaa
Sillamäe 13 964 16 052 1957 Itä-Virumaa
Kuressaare 13 009 14 989 1563 Saarenmaa
Võru 12 458 14 311 1784 Võrumaa
Valga 12 352 13 629 1584 Valgamaa
Haapsalu 10 160 11 604 1279 Läänemaa
Keila 9 758 9 454 1938 Harjumaa
Paide 8 056 9 764 1291 Järvamaa
Elva 5 666 5 749 1938 Tartumaa
Saue 5 631 5 289 1993 Harjumaa
Kiviõli 5 504 6 539 1946 Itä-Virumaa
Jõgeva 5 477 6 334 1938 Jõgevamaa
Põltsamaa 4 111 4 639 1926 Jõgevamaa
Paldiski 4 056 4 101 1783 Harjumaa
Sindi 4 003 3 972 1938 Pärnumaa
Kunda 3 224 3 652 1938 Länsi-Virumaa
Tõrva 2 690 3 090 1926 Valgamaa
Loksa 2 665 3 384 1993 Harjumaa
Narva-Jõesuu 2 630 2 591 1993 Itä-Virumaa
Mustvee 1 320 1 583 1938 Jõgevamaa
Võhma 1 285 1 490 1993 Viljandimaa
Kallaste 819 1 106 1938 Tartumaa
Mõisaküla 789 1 002 1938 Viljandimaa

Luettelo Viron entisistä kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 alussa Virossa oli 17 entistä kaupunkia, nykyistä kauppalaa, joista kuntaliitoksessa oli tullut osa jotakin kuntaa.

Kaupunki Väkiluku (2015)[1] Väkiluku (2011)[1] Kaupunginoikeudet Kunta
Jõhvi 10 669 11 025 1938–1960, 1991–2005 Jõhvi
Tapa 5 706 6 344 1926–2005 Tapa
Põlva 5 632 6 584 1993–2013 Põlva
Türi 5 257 5 936 1926–2005 Türi
Rapla 5 139 5 648 1993–2002 Rapla
Kärdla 3 009 3 635 1938–2013 Hiiu
Kehra 2 754 3 092 1993–2002 Anija
Räpina 2 312 2 830 1993–2002 Räpina
Tamsalu 2 197 2 504 1996–2005 Tamsalu
Otepää 1 901 2 070 1936–1999 Otepää
Kilingi-Nõmme 1 709 2 075 1938–2005 Saarde
Karksi-Nuia 1 524 1 931 1993–1999 Karksi-Nuia
Antsla 1 352 1 371 1938–1999 Antsla
Lihula 1 237 2 626 1993–1999 Lihula
Suure-Jaani 1 062 1 219 1938–2005 Suure-Jaani
Abja-Paluoja 1 061 1 301 1993–1998 Abja
Püssi 992 1 792 1993–2013 Lüganuse

Kaupunkien sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viron kaupungit
Oheinen kartta kuvaa, missä Viron 25 suurinta kaupunkia tai kauppalaa sijaitsevat; mukana ovat myös kaikki Viron maakuntakeskukset. Klikkaamalla kaupungin nimeä tai sen paikkaa osoittavaa karttasymbolia, pääsee siirtymään vastaavaan artikkeliin. Kaupungin koon mukaan karttasymboli vaihtuu:
City locator 14 2.svg = yli 100 000 asukkaan kaupungit: 1 kpl, Tallinna
City locator 14.svg = 30 000...100 000 asukkaan kaupungit: 4 kpl, Tartto, Narva, Pärnu ja Kohtla-Järve
City locator 15.svg = 10 000...30 000 asukkaan kaupungit: 8 kpl
City locator 5.svg = alle 10 000 asukkaan kaupungit: 17 kpl

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Statistical Database: Population Statistics Estonia, Tallinn. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)