Luettelo Viron kaupungeista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Viron kaupungeista (viroksi linn).

Luettelo Viron kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 alussa Virossa oli 30 kaupunkia, joissa oli yhteensä 825 515 vakinaista asukasta.[1] Vuoden 2017 kuntauudistuksessa kaupunkien määrä väheni 15:een. Vuoden 2018 alussa kaupungeissa oli 810 443 asukasta.[2]

Vain suurimmassa kaupungissa eli Tallinnassa asuu yli 100 000 henkeä. Keskikokoisia 30–100 tuhannen asukkaan kaupunkeja on neljä: Tartto, Narva, Pärnu ja Kohtla-Järve. Asukasluvultaan 10–30 tuhannen asukkaan kaupunkeja on seitsemän. Alle 10 000 hengen kaupunkeja on kolme.

Kaupunki Väkiluku (2018)[2] Väkiluku (2015)[1] Väkiluku (2011)[1] Kaupunkioikeudet Maakunta
Tallinna 448 758 413 782 400 292 1248 Harjumaa
Tarton kaupunki 1 99 429 - - 1262 (mennessä) Tartumaa
Narva 58 610 58 375 65 536 1345 Itä-Virumaa
Pärnun kaupunki 2 51 649 - - 1318 Pärnumaa
Kohtla-Järve 35 395 36 622 44 107 1946 Itä-Virumaa
Viljandi 17 758 17 549 19 880 1283 Viljandimaa
Maardu 15 722 17 141 16 552 1980 Harjumaa
Rakvere 15 613 15 303 16 580 1302 Länsi-Virumaa
Haapsalun kaupunki 3 13 516 - - 1279 Läänemaa
Sillamäe 13 406 13 964 16 052 1957 Itä-Virumaa
Võru 12 242 12 458 14 311 1784 Võrumaa
Paiden kaupunki 4 10 898 - - 1291 Järvamaa
Keila 9 956 9 758 9 454 1938 Harjumaa
Narva-Jõesuun kaupunki 5 4 828 - - 1993 Itä-Virumaa
Loksa 2 663 2 665 3 384 1993 Harjumaa

Kuntaliitokset 2017:
1 Tartto ja Tähtveren kunta
2 Pärnu sekä Audrun, Paikusen ja Tõstamaan kunnat
3 Haapsalu ja Ridalan kunta
4 Paide sekä Paiden ja Roosna-Allikun kunnat
5 Narva-Jõesuu ja Vaivara

Luettelo Viron epäitsenäisistä kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 alussa Virossa oli 17 epäitsenäistä kaupunkia (viroksi vallasisene linn), joista oli kuntaliitoksen myötä tullut osa jotakin kuntaa. Vuoden 2017 kuntauudistuksen jälkeen Virossa oli 37 epäitsenäistä kaupunkia (viroksi linn, asustusüksus)[2][3].

Kaupunki Väkiluku (2015)[1] Väkiluku (2011)[1] Kaupunkioikeudet Kunta
Tartto 97 332 103 740 1262 (mennessä) Tarton kaupunki
Pärnu 39 784 43 966 1318 Pärnun kaupunki
Kuressaare 13 009 14 989 1563–2017 Saarenmaan kunta
Valga 12 352 13 629 1584–2017 Valgan kunta
Jõhvi 10 669 11 025 1938–1960, 1991–2005 Jõhvin kunta
Haapsalu 10 160 11 604 1279 Haapsalun kaupunki
Paide 8 056 9 764 1291 Paiden kaupunki
Tapa 5 706 6 344 1926–2005 Tapan kunta
Elva 5 666 5 749 1938 Elvan kunta
Põlva 5 632 6 584 1993–2013 Põlvan kunta
Saue 5 631 5 289 1993 Sauen kunta
Kiviõli 5 504 6 539 1946–2017 Lüganusen kunta
Jõgeva 5 477 6 334 1938–2017 Jõgevan kunta
Türi 5 257 5 936 1926–2005 Türin kunta
Rapla 5 139 5 648 1993–2002 Raplan kunta
Põltsamaa 4 111 4 639 1926–2017 Põltsamaan kunta
Paldiski 4 056 4 101 1783–2017 Lääne-Harjun kunta
Sindi 4 003 3 972 1938–2017 Torin kunta
Kunda 3 224 3 652 1938–2017 Viru-Nigulan kunta
Kärdla 3 009 3 635 1938–2013 Hiidenmaan kunta
Kehra 2 754 3 092 1993–2002 Anijan kunta
Tõrva 2 690 3 090 1926–2017 Tõrvan kunta
Narva-Jõesuu 2 630 2 591 1993 Narva-Jõesuun kaupunki
Räpina 2 312 2 830 1993–2002 Räpinan kunta
Tamsalu 2 197 2 504 1996–2005 Tapan kunta
Otepää 1 901 2 070 1936–1999 Otepään kunta
Kilingi-Nõmme 1 709 2 075 1938–2005 Saarden kunta
Karksi-Nuia 1 524 1 931 1993–1999 Mulgin kunta
Antsla 1 352 1 371 1938–1999 Antslan kunta
Mustvee 1 320 1 583 1938–2017 Mustveen kunta
Võhma 1 285 1 490 1993–2017 Põhja-Sakalan kunta
Lihula 1 237 2 626 1993–1999 Läänerannan kunta
Suure-Jaani 1 062 1 219 1938–2005 Põhja-Sakalan kunta
Abja-Paluoja 1 061 1 301 1993–1998 Mulgin kunta
Püssi 992 1 792 1993–2013 Lüganusen kunta
Kallaste 819 1 106 1938–2017 Peipsiäären kunta
Mõisaküla 789 1 002 1938–2017 Mulgin kunta

Kaupunkien sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheinen kartta kuvaa, missä Viron 25 suurinta kaupunkia tai kauppalaa sijaitsevat; mukana ovat myös kaikki Viron maakuntakeskukset. Klikkaamalla kaupungin nimeä tai sen paikkaa osoittavaa karttasymbolia, pääsee siirtymään vastaavaan artikkeliin. Kaupungin koon mukaan karttasymboli vaihtuu:
City locator 14 2.svg = yli 100 000 asukkaan kaupungit: 1 kpl, Tallinna
City locator 14.svg = 30 000...100 000 asukkaan kaupungit: 4 kpl, Tartto, Narva, Pärnu ja Kohtla-Järve
City locator 15.svg = 10 000...30 000 asukkaan kaupungit: 8 kpl
City locator 5.svg = alle 10 000 asukkaan kaupungit: 17 kpl

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Statistical Database: Population Statistics Estonia, Tallinn. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
  2. a b c Ühinenud ja kõikide omavalitsuste ülevaade (sh KOV kontaktandmed ja omavalitsusjuhid) (Excel) (Viron kuntien perustietoja valtiovarainministeriön verkkosivuilla) maaliskuu 2018. Viitattu 26.4.2018. (viroksi)
  3. Maainfo Kaardirakendus (Viron maanmittauslaitoksen karttapalvelu) Maa-amet. Viitattu 6.5.2018. (viroksi), (englanniksi)