Võhma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Võhma
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Võhma

Koordinaatit: 58°37′45″N, 25°33′28″E

Valtio Viro
Maakunta Viljandimaa
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Anneli Siimussaar
Väkiluku (2010) 1 493
Postinumero 7060X

Võhma (saks. Wöchma) on kaupunki Viljandimaan maakunnassa, Virossa. Sen asukasluku on 1 493 (2010), pinta-ala 1,93 neliökilometriä ja asukastiheys 773,6 asukasta neliökilometrillä.[1] Se sijaitsee maakunnan pohjoisreunalla Järvamaan maakunnan rajalla. Võhman kautta kulkee Tallinna–Viljandi-rautatie. Võhmassa asuu pääosin vironkielistä väestöä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Võhman synnystä on monta tarua. Erään tarun mukaan Kaikista Vahvin (virolainen taruolento) väsyi työskentelemästä Sakalan vuorien kaivoksissa, koska hänen löytämäänsä suurta jätemäärää ei voinut viedä minnekään, hän rakensi uuden kaupungin, Võhman, ja vei jätteet sinne. Siksi Võhma ei olekaan Virossa kovin kummoisessa maineessa.lähde?

Ensimmäisen kerran Võhma mainittiin vuonna 1583 nimellä Wechma, ja se kuului silloiseen Pilistveren kuntaan. Pysyvä rautatieyhteys Tallinna–Viljandi rakennettiin Võhman kautta vuonna 1900. Võhma tunnetaankin erityisesti rautatieasemastaan. Rautatieasema rakennettiin kaupunkiin ensimmäiseksi, sen jälkeen ihmiset alkoivat kiinnostua paikasta asuinalueena ja sinne alkoi nousta omakotitaloja. Vuonna 1899 avattiin Võhman tori. Nykyään Võhmasta on kehittynyt palvelukeskus, jossa ihmiset käyvät töissä kauempaakin.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Võhman kaupungissa oli 1 314 asukasta, joista 1 230 (93,6 %) oli virolaisia, 48 (3,7 %) venäläisiä ja 39 (3,0 %) muita kansallisuuksia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: et:Võhma
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.