Tarton kaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Tarton hallinnollisesta kaupungista. Sen keskus on Tarton ikivanha kaupunki, josta on oma artikkelinsa.
Tarton kaupunki
(Tartu linn)
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Tartto sijaitsee Keski-Virossa.
Tartto sijaitsee Keski-Virossa.

Koordinaatit: 58°24′N, 26°37′E

Valtio  Viro
Maakunta Tartumaa
Tarton kaupungin ja Tähtveren kunnan yhdistyminen 1.11.2017
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi kaupunki
(vir. linn)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 153,99[1] km²
Väkiluku (1.1.2018) 99 429[1]
 – Väestötiheys 646 as./km²

Tarton kaupunki sijaitsee Keski-Virossa Tartumaan maakunnassa Emajoen varrella. Kaupungissa on vajaat 100 000 asukasta, ja sen pinta-ala on 154 neliökilometriä[1].

Kuntauudistus 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 kuntauudistuksessa Tähtveren kunta ja vanha Tarton kaupunki yhdistyivät muodostaen uuden Tarton kaupungin[1]. Tällöin vanhan Tarton keskuksesta tuli epäitsenäinen kaupunki, asutusyksikkö (vir. asustusüksus), ja uuden Tarton hallinnollisen kaupungin, hallintoyksikön (vir. haldusüksus), osa[2].

Kaupunki muodostuu Tarton epäitsenäisestä kaupungista (linn, asustusüksus), Ilmatsalun ja Märjan pienkauppaloista (alevik) sekä 10 kylästä (küla)[2].

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarton kaupungin päättävä elin on 49-jäseninen kaupunginvaltuusto eli linnavolikogu, jonka jäsenet valitaan kuntavaaleissa neljän vuoden kausiksi. Kaupunkia hallinnoi toimeenpanevana elimenä kaupunginhallitus eli linnavalitsus, johon kuuluu kaupunginjohtajan (linnapea) lisäksi viisi apulaiskaupunginjohtajaa (abilinnapea).[3]

Kaupunginvaltuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Tarton kaupungin ensimmäinen kaupunginvaltuusto valittiin 4-vuotiselle kaudelleen vuoden 2017 kuntavaaleissa. Vaalien myötä valtuustoryhmien (fraktsioonid) jakauma on seuraava:[4]

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana on vuoden 2017 vaaleista lähtien toiminut Aadu Must (Keskustapuolue) ja varapuheenjohtajana Ene Ergma (Reformipuolue).[5] Puheenjohtajat muodostavat valtuustoryhmien johtajien kanssa valtuuston johtoelimen. Kaupunginvaltuuston työtä tukee ja asioita valmistelee yhdeksän lautakuntaa, joilla on oikeus tehdä aloitteita. Valtuuston päätäntävallassa ovat kaupungin tulo- ja menoarvio, lainat, varojen jakaminen hallintoalojen kesken, kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus jne.[6]

Kaupungin hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkia hallinnoi reformi- ja keskustapuolueiden muodostama kaupunginhallitus. Kaupunginjohtajana on toiminut huhtikuusta 2014 Urmas Klaas. Hänen apunaan toimii viisi apulaiskaupunginjohtajaa, jotka kukin vastaavat eri hallintoalojen toiminnasta. Lisäksi kaupunginjohtajan alaisuudessa työskentelee kaupunginsihteeri ja hänen johtamansa kaupunginkanslia. Hallituksen jäsenet ja vastuualueet ovat seuraavat:[7]

 • Urmas Klaas, kaupunginjohtaja: suhdetoiminta (tiedotus, markkinointi- ja matkailupalvelut, protokollaosasto), kaupunginsihteeri ja kaupunginkanslia (kirjanpito, henkilöstöasiat, oikeuspalvelut, sisäinen tarkastus, it-palvelut)
 • Jaan Õunapuu, apulaiskaupunginjohtaja: yrittäjyysasiat (rekisteröinti) ja taloustoimi (kirjanpito)
 • Tiia Teppan, apulaiskaupunginjohtaja: sivistystoimi ja kulttuuritoimi (kulttuuripalvelut, liikunta- ja nuorisoasiat)
 • Artjom Suvorov, apulaiskaupunginjohtaja: sosiaalitoimi ja terveydenhoito
 • Jarno Laur, apulaiskaupunginjohtaja: varainhallinta (katu- ja puisto-osasto, liikenneosasto, puhtaanapito) ja tilapalvelut (asunto- ja rakennuspalvelut)
 • Valvo Semilarski, apulaiskaupunginjohtaja: suunnittelu- ja maankäyttötoimi (kehittämispalvelut, kaupungin ja maankäytön suunnittelu, insinööripalvelut) ja rakennustoimi (arkkitehtuuripalvelut, rakennustarkastus, suojelukohteet).

Klaasin edeltäjä kaupunginjohtajana oli Urmas Kruuse, joka siirtyi Tarton kaupunginjohtajan tehtävistä terveys- ja työministeriksi Taavi Rõivasin hallitukseen[8].

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 2 Tallinnasta Võruun ja valtatie 3 Jõhvista Valgaan kulkevat Tarton kautta. Tartosta johtaa rautatie Tallinnaan, Valgaan ja Koidulaan.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Ühinenud ja kõikide omavalitsuste ülevaade (sh KOV kontaktandmed ja omavalitsusjuhid) (Excel) (Viron kuntien perustietoja valtiovarainministeriön verkkosivuilla) haldusreform.fin.ee. maaliskuu 2018. Viitattu 28.5.2018. (viroksi)
 2. a b Asustusüksuste nimistu (Luettelo Viron kunnista, kaupungeista, kauppaloista, pienkauppaloista ja kylistä vuoden 2017 kuntauudistuksen jälkeen) riigiteataja.ee. 30.1.2018. Viitattu 28.5.2018. (viroksi)
 3. Tartu linnavalitsus, viitattu 7.2.2017
 4. Valimistulemus – Tartu linn Valimised. 16.10.2017. Viitattu 16.10.2017. (viroksi)
 5. Linnavolikogu IX koosseisu ülevaade Tarton kaupungin sivusto, viitattu 20.7.2019
 6. Kaupunginvaltuusto Tarton kaupunki. Viitattu 28.7.2016. (viroksi) (Kaupunginvaltuusto Archive.orgissa versio 20.4.2015)
 7. Organisaatiokaavio Tartu.ee. Viitattu 28.7.2016. (Archive.org, sivun versio 12.6.2016)
 8. Urmas Kruuse Viron hallituksen sivustolla (Arkistoitu linkki) (englanniksi)
 9. Maainfo Kaardirakendus (Viron maanmittauslaitoksen karttapalvelu) Maa-amet. Viitattu 28.5.2018. (viroksi), (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]