Abja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abja vald
Coat of Arms of Abja.svg AbjaParish Flag.svg
vaakuna lippu
Eesti abja vald.png
Sijainti 58°8′N, 25°21′E
Valtio Viro
Maakunta Viljandimaa
Väkiluku 2 061 (1.1.2015)
Pinta-ala 290,21 km²
Väestötiheys 7,1 as./km²


Sivusto Abja vald

Abja (saks. Abbia) on kunta Viljandimaan maakunnassa, Virossa. Sen asukasluku on 2 061 (2015), pinta-ala 290,21 neliökilometriä ja asukastiheys 7,1 asukasta neliökilometrillä.[1] Kunnan keskus on Abja-Paluojan kauppala, joka liitettiin Abjaan vuonna 1998.

Abja on Nummi-Pusulan ystävyyskunta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abjan taajama muodostui Mõisakülan ja Tallinnan välisen kapearaiteisen rautatien varrelle, 11 virstaa Mõisakülan pohjoispuolelle. Abjasta suunniteltiin risteysasemaa, sillä vuoden 1939 syksyllä hyväksyttyyn rakennettavaksi kapearaiteinen rautatie reitille Abja – TaageperaTõrvaValga. Rakennustyöt ehdittiin jo aloittaa vuonna 1940, mutta Viron liittäminen Neuvostoliittoon pysäytti radan rakennustyöt, eikä niitä enää aloitettu uudelleen Neuvosto-Viron aikana. Asukkaita oli vuonna 1939 noin 100. Asemakylässä toimi kauppa ja posti. Abjan rautatieaseman etäisyys oli ratakilometreinä 184,5 km Tallinnan satamasta ja 10,9 km Mõisakülasta. Abjassa sijaitsi sorakuoppa, jonne johti haararata, ja josta kaivettiin soraa rautatien omiin tarpeisiin.

Kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abja-Vanamõisa, Abjaku, Atika, Kamara, Laatre, Lasari, Penuja, Põlde, Raamatu, Räägu, Saate, Sarja, Umbsoo, Veelikse, Veskimäe

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.