Kunda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kunda linn
Kunda coat of arms.svg Flag of Kunda.svg
vaakuna lippu
Eesti kunda linn.png
Sijainti 59°30′09″N, 26°32′23″E
Valtio Viro
Maakunta/Lääni Länsi-Virumaa
Väkiluku 3 669 (1.1.2010)
Pinta-ala 10,01 km²
Väestötiheys 366,5 as./km²
Kaupunginjohtaja Allar Aron
Sivusto Kunda linn

Kunda (saks. Kundahafen) on kaupunki Länsi-Virumaan maakunnassa, Virossa. Sen asukasluku on 3 669 (2010), pinta-ala 10,01 neliökilometriä ja asukastiheys 366,5 asukasta neliökilometrillä.[1] Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla. Asukkaista virolaisia on 55 % ja venäläisiä loput 45 %. Kundan kaupunginjohtajana toimii Allar Aron.

Kaupungissa on sekä vironkielinen että venäjänkielinen koulu. Kundan suurin työllistäjä on koko Pohjois-Eurooppaa kiinnostava sementtitehdas. Muu elinkeinorakenne muodostuu palveluista ja pienteollisuudesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kundan läheltä on löydetty todisteita Viron vanhimmista metsästys- ja kalastusyhdyskunnista. Yhdyskunnat ovat olleet olemassa noin 6500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kunda sai alkunsa, Aleksanteri I:n perustaessa sataman Kundajoen suulle. Satama on ollut siitä lähtien tärkeä viennin ja tuonnin kannalta.

Ystävyyskaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskuntasuhteet Kundan ja Seinäjoen välillä solmittiin vuonna 1994. Tämän vuoksi muun muassa Seinäjoen sosiaalialan oppilaitoksella on kaupungin vanhustenhuollon organisoimiseksi yhteistyöhankkeita ja lisäksi Seinäjoen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus on vienyt Kundan sementtitehtaaseen ammattitaitoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.