Saarenmaan kunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saarenmaan kunta
(Saaremaa vald)
Kuressaare on kunnan keskus.
Kuressaare on kunnan keskus.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Saarenmaa sijaitsee Länsi-Virossa.
Saarenmaa sijaitsee Länsi-Virossa.

Koordinaatit: 58°25′N, 22°37′E

Valtio  Viro
Maakunta Saarenmaan maakunta
Kuntaliitos 2017
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi kunta (vir. vald)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 2 717,83 km²
Väkiluku (1.1.2018) 31 819
 – Väestötiheys 12 as./km²

Tämä artikkeli kertoo Saarenmaan kunnasta. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Saarenmaan kunta sijaitsee Länsi-Virossa Saarenmaan maakunnassa.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunta sijaitsee Viron länsirannikolla. Saarenmaan kunta koostuu valtaosin Saarenmaan saaresta, jonka ainoa kunta se on. Naapurikuntia ovat idässä Muhun saarella sijaitseva Muhun kunta ja pohjoisessa Hiidenmaan saarella sijaitseva Hiidenmaan kunta. Saarenmaata ympäröi etelässä Riianlahti, pohjoisessa Väinämeri ja lännessä varsinainen Itämeri.[1].

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarenmaan kunta muodostettiin lokakuussa 2017 yhdistämällä Kuressaaren kaupunki ja Saarenmaan saaren kaikki 11 kuntaa (Lääne-Saare, Orissaare, Pihtla, Valjala, Salme, Kihelkonna, Laimjala, Mustjala, Torgu, Leisi ja Pöide). Saarenmaan kunnassa on 31 819 asukasta (1.1.2018). Kunnan pinta-ala on 2 718 neliökilometriä, ja se on pinta-alaltaan maan suurin kunta.[2]

Kunta muodostuu Kuressaaren kaupungista (linn), yhdeksästä pienkauppalasta (alevik) sekä 427 kylästä (küla)[3].

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie 10 kulkee Kuressaaresta Muhulle ja edelleen lauttayhteyden kautta mantereelle Virtsuun. Kuressaaressa on lentoasema.[1]

Kunnan alueella on useita satamia, joista merkittävimmät ovat Roomassaaren satama Kuressaaren eteläpuolella ja Saarenmaan satama saaren pohjoisrannalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maainfo Kaardirakendus (Viron maanmittauslaitoksen karttapalvelu) Maa-amet. Viitattu 6.4.2018. (viroksi), (englanniksi)
  2. Ühinenud ja kõikide omavalitsuste ülevaade (sh KOV kontaktandmed ja omavalitsusjuhid) (Excel) (Viron kuntien perustietoja valtiovarainministeriön verkkosivuilla) haldusreform.fin.ee. maaliskuu 2018. Viitattu 6.4.2018. (viroksi)
  3. Asustusüksuste nimistu (Luettelo Viron kunnista, kaupungeista, kauppaloista, pienkauppaloista ja kylistä vuoden 2017 kuntauudistuksen jälkeen) riigiteataja.ee. 11.10.2017. Viitattu 6.4.2018. (viroksi)