Lähderanta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lähdesuoni 20:n kerrostalo.

Lähderanta (ruots. Källstrand) on osa-alue Espoon Laaksolahden kaupunginosassa ja se sijaitsee Pitkäjärven rannalla. Lähderannassa toimii asukasyhdistys Lähderannan Kilta.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväkodin ja hammashoitolan paikalla oli aikaisemmin Dalsvikin kartano sivurakennuksineen urheilupuiston alueilla. Kuntoradan varrelta löytyy edelleen kartanon kaivo, näkötornin kivinen raunio, maakellari, puutarhurin asunto ja taampaa entinen navetta, eli nykyinen monitoimitalo. Lähdepurontie, Lähdesuoni ja Lähderanta 5:n pihatie olivat ennen kartanolle johtavia teitä. Alueen vierestä meni myös Suuri Rantatie eli Kuninkaantie, eli nykyinen Pitkäjärventie/Kolkekannaksentie.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdestä asunto-osakeyhtiöstä koostuva Lähderanta on merkittävä kokonaisuus yhtenäisen arkkitehtuurinsa ja kokoluokkansa vuoksi ja onkin asuinhuoneistojen lukumäärän perusteella Suomen kolmanneksi suurin taloyhtiö. Arkkitehtien Erik Kråkströmin ja Ahti Korhosen suunnittelema Lähderanta on alun perin valmistunut vaiheittain vuosina 1962-1965. Liikerakennuksen sekä 576 asuinhuoneistoa käsittävä Asunto Oy Lähderanta - Källstrand Bostads Ab on yhä yksi Suomen suurimmista asunto-osakeyhtiöistä. Asuinrakennukset ovat kerros-, pienkerros- ja rivitaloja. Yhtiössä on tehty mittava talotekniikan saneerausprojekti, jonka viimeinen vaihe valmistui kesäkuussa 2014.[1][2][3]

Vanhan ostoskeskuksen paikalle on valmistunut As Oy Lähdeaukio, 4-kerroksinen asuin- ja palvelutalo (ns. senioritalo).

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähderannassa on toiminut vuodensa 2011 ostoskeskus, joka on rakennettu vanhan liikerakennuksen vierestä purettujen lämpökeskuksen ja Shell-huoltoaseman tilalle. Nykyinen ostoskeskusrakennus on vuokrattu pitkäaikaisella sopimuksella HOK-Elannolle ja sen tiloissa toimii S-market, Alko sekä parturi-kampaamo.lähde?

Lähderannan palvelut paranivat entuudestaan, kun alueen uusi kauppakeskus, Lähdekeskus aukesi tammikuun lopussa vuonna 2013. Lähdekeskuksen veturina toimii K-supermarket. Lähdekeskuksessa on myös kaksi ravintolaa, R-kioski, SOL-pesula, Kiinteistömaailma sekä parturi-kampaamo.

Ostoskeskuksen läheisyydessä Pitkäjärventien eteläpuolella on St1-kylmäasema. Lähderannassa on myös päiväkoti, peruskoulun alaluokat kattava Lähderannan koulu, hammashoitola ja neuvola. Aivan koulun naapurissa sijaitsee Laaksolahden monitoimitalo.

Urheilutarjonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähderannan naapurissa on Laaksolahden urheilukeskus, jossa on uimaranta, jalkapallohalli, kaksi jäähallia, yleisurheilukenttä, jossa on 400 metrin päällystetty juoksurata, lämmitetty tekonurmi, kuntolaitteet jäähallin päässä, kuntosali, 1 kilometrin ja 1,4 kilometrin mittaiset kuntoradat, ulkokuntolaite niemessä kuntoradan varrella sekä tennis- ja sulkapallohallit.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Kasvio, Aura Kivilaakso (toim.): Arkkitehtuurimuseo - Erik Kråkström, yhdyskuntasuunnittelu 2009. Suomen rakennustaiteen museo. Viitattu 16.01.2012.
  2. Erik Francke: Lähderanta syntyy 1/2004. Lähderanta Kilta - Lähderantalainen. Viitattu 16.01.2012.
  3. As Oy Lähderanta - Källstrand Bostads Ab lahderanta.fi. Viitattu 16.01.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]