Japanin keisarikunta
Japanin keisarikunta (jap. 大日本帝國, Dai-Nippon teikoku, ”Suur-Japanin keisarikunta”) oli japanilainen kansallisvaltio ja suurvalta, joka oli olemassa vuoden 1868 Meiji-restauraatiosta vuoden 1947 perustuslain hyväksymiseen saakka.[3]
Japani kävi voittoisan sodan Kiinaa vastaan vuosina 1894–1895 ja Venäjää vastaan vuosina 1904–1905. Myös toisessa Kiinan–Japanin sodassa (1937–1945) Japani saavutti useita merkittäviä voittoja ja valloitti suuren osan Itä- ja Kaakkois-Aasiasta, mutta joutui lopulta antautumaan Neuvostoliiton julistettua sille sodan ja Yhdysvaltojen pudotettua kaksi atomipommia Hiroshiman ja Nagasakin kaupunkeihin.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Varhaishistoria
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Japani oli vuosisatoja suljettu yhteiskunta, kunnes se joutui Yhdysvaltojen painostamana avaamaan ovensa maailmalle 1800-luvun puolivälissä. Japanin keisarikunnan perustamispäivämääränä pidetään 3. tammikuuta 1868, kun Meiji-restauraatiossa keisari Meijin kannattajat syöksivät vallasta Tokugawa-shōgunaatin viimeisen shōgunin Tokugawa Yoshinobun.[4] Meiji-restauraation jälkeen maa alkoi noudattaa laajentumishakuista politiikkaa. Vuonna 1872 Japani liitti Riukiusaaret itseensä, ja saaret ovat maan hallussa edelleen. Vuonna 1895 Japani hyökkäsi Taiwaniin ja miehitti sen ensimmäisen Kiinan–Japanin sodan seurauksena. Kymmenen vuotta myöhemmin käytiin Venäjän–Japanin sota, jonka Japani voitti. Sodan seurauksena Japani miehitti Korean niemimaan ja Mantšurian, sekä vei Venäjältä Sahalinin eteläosan.
Ensimmäinen maailmansota
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäisessä maailmansodassa Japani oli sodassa ympärysvaltojen puolella keskusvaltoja vastaan ja sai Saksalta sodan jälkeen Kansainliiton mandaattialueina hallintaansa Marshallinsaaret, Mikronesian, Palaun ja Pohjois-Mariaanit. 1930-luvulla Japani miehitti suuria alueita Kiinasta. 1940-luvun alkuun mennessä Japani oli jo miehittänyt Indokiinan, Thaimaan, Burman, Singaporen, Malakan niemimaan, Indonesian ja Filippiinit.
Toinen maailmansota
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]7. joulukuuta 1941 Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohtaan Pearl Harboriin, minkä jälkeen se liittyi toiseen maailmansotaan akselivaltojen puolelle. Sodan aikana Japani teki iskuja muun muassa Australiaan. Japani joutui sodan seurauksena vähitellen perääntymään, ja lopullisen niitin toi Yhdysvaltojen suorittamat ydinaseiskut Hiroshimaan ja Nagasakiin, jonka jälkeen maa joutui antautumaan ehdoitta ja vetäytymään kaikilta miehittämiltään alueilta. Japani menetti myös Marshallinsaaret, Mikronesian, Palaun ja Pohjois-Mariaanit Yhdysvalloille. Japani itse oli miehitetty aina vuoteen 1952 asti.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Chronological table 5 1 December 1946 - 23 June 1947 Japanin parlamentin kirjasto. Viitattu 27.5.2019. (englanniksi)
- ↑ ”Kyoto”, International Dictionary of Historic Places: Asia and Oceania, s. 515–. Britannia: Routledge, 1996. Google-kirjat (viitattu 27.5.2019). (englanniksi)
- ↑ Chronological Table Japanin parlamentin kirjasto. Viitattu 20.6.2017. (englanniksi)
- ↑ Empire of Japan | Facts, Map, & Emperors Encyclopædia Britannica. Viitattu 5.10.2021. (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Japanin keisarikunta Wikimedia Commonsissa