Formosan tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
台湾民主国
Formosan tasavalta
lippu Formosa Seal.svg
lippu Valtion sinetti

Taiwan on the globe (Southeast Asia centered).svg
Taiwanin saari, johon tasavalta perustettiin vuonna 1895 ennen Japanin invaasiota

Valtiomuoto tasavalta
Valtionpäämies presidentti
Pääkaupunki Taipei (myöhemmin Tainan)
Väkiluku (1985) väkiluku = 2 980 000
Viralliset kielet mandariinikiina, taiwanin kieli, Hakka-kiina, formosalaiset kielet
Valuutta Qingin tael

Formosan tasavalta (kiinan kielellä 臺灣民主國, yksinkertaistetuilla merkeillä 台湾民主国, latinisoituna Táiwān Mínzhǔguó, suom. "Taiwanin demokraattinen valtio"; tunnetaan myös nimellä Taiwanin tasavalta) oli tasavalta, joka oli olemassa Taiwanin saarella vuonna 1895. Tasavalta syntyi, kun Kiinan Qing-dynastia luovutti saaren Japanille Shimonosekin rauhansopimuksen seurauksena vuonna 1895. Taiwanin tasavalta oli toiminnassa viiden kuukauden ajan, ennen kuin Japanin joukot ottivat saaren valtaansa. Huolimatta joidenkin historioitsijoiden ja poliitikkojen tulkinnasta Taiwanin tasavalta ei ollut ensimmäinen aasialaistasavalta, sillä Lanfangin tasavalta oli perustettu jo yli sata vuotta aikaisemmin, vuonna 1777.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan julisti itsenäiseksi korkea-arvoisten, Qing-dynastiaa puoltavien virkamiehien ja paikallisen aatelisten joukko. Heidän yrityksenään oli estää japanilaisten Taiwanin valloitusta, vaikka Kiina olikin luovuttanut saaren Japanille Shimonosekin rauhansopimuksessa ensimmäisen Kiinan-Japanin sodan päätteeksi. Näistä virkamiehistä monet pakenivat saarelta Japanin joukkojen valloituksen aikana. Toukokuussa 1895 englanninkielinen käännös Taiwanin tasavallan itsenäisyysjulistuksesta lähetettiin kaikille saarella olleille lähetystöille. Virallinen seremonia järjestettiin seuraavana päivänä. Tasavalta onnistui myös painamaan omia postimerkkejä itsenäisyytensä aikana. Tasavallan perustajat eivät koskaan piilotelleet sitä, että heidän julistuksensa oli osoitus lojaaliudesta Kiinan Qing-dynastialle. He myös julistivat itsensä osaksi Kiinaa hallitsevaa Qing-dynastiaa.

Itsenäisyysjulistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

日寇強橫,欲併台灣。台民曾派代表詣闕力爭,未蒙俞允。局勢危急,日寇將至。我如屈從,則家鄉將淪於夷狄;如予抗拒,則實力較弱,恐難持久。業與列國迭次磋商,儉謂台灣必先自立,始可予我援助。台灣同胞,誓不服倭,與其事敵,寧願戰死。爰經大會議決,台灣自立,改建民主國;官吏皆由民選,一切政務秉公處理。但為禦敵及推行新政,必須有一元首,俾便統率,以維持秩序而保安寧。巡撫承宣布政使唐景崧為萬民所敬仰,故由大會公推為台灣民主國總統……。

Suurpiirteisesti käännettynä (ilman Japania ja japanilaisia loukkaavia viittauksia) julistuksessa lukee:

»Japanilaiset ovat voimakkaita ja aikovat ottaa Taiwanin valtaansa. Taiwanin asukkaiden edustajat vetosivat (Qingin) hoviin, mutta heidät käännytettiin. Tilanne on kauhea japanilaisten ollessa matkalla saarelle. Mikäli antaudumme, kotimme joutuvat vihollisen käsiin; mikäli nousemme vastarintaan, häviäisimme, sillä olemme heikkoja eikä voimamme kestäisi sellaista vastustajaa. Olemme neuvotelleet useiden ulkomaisten voimakkaiden tahojen kanssa ja tulleet siihen lopputulokseen, että Taiwanin tulee itsenäistyä voidakseen ottaa vastaan apua. Taiwanin kansa ei tule koskaan antautumaan Japanille, vaan taistelemme mieluummin kuolemaan asti kuin palvelisimme vastustajaa. Kokouksen päätöksen mukaisesti Taiwanista tulee itsenäinen ja demokraattinen tasavalta. Kansa valitsee jokaisen hallituksen jäsenen ja kaikki viralliset asiat hoidetaan puolueettomasti. Puolustaaksemme uutta valtiota ja vahvistaaksemme sen politiikkaa meillä tulee olemaan presidentti, joka koordinoi ja hoitaa varoja pitääkseen yllä järjestystä ja varmistaakseen rauhan. Kuvernööri Tang Ching-sung on arvostettu ja kansan hyväksymä, ja täten kokous valitsee hänet Formosan tasavallan presidentiksi...»

Presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erotus ehdotettuun Taiwanin tasavaltaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimen samankaltaisuudesta huolimatta nykypäivän "Taiwanin tasavallan" puolestapuhujat, osana Taiwanin itsenäisyyttä ajavaa liikettä, tekevät pesäeron vuoden 1895 Taiwanin tasavaltaan, sillä heidän tarkoituksenaan ei ole synnyttää tätä valtiota uudelleen. Heillä ei myöskään ole poliittista perintöä vuoden 1895 Taiwanin tasavaltaan. Syynä tälle on se, että vuoden 1895 tasavalta luotiin osoituksena lojaaliudesta Qing-dynastian hallintoa kohtaan. Nykyiset Taiwanin tasavallan puolustajat haluavat etääntyä manner-Kiinasta omaksi itsenäiseksi valtiokseen.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Republic of Formosa