Suur-Kolumbia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suur-Kolumbia
Suur-Kolumbian ensimmäinen lippu Suur-Kolumbian vaakuna
Suur-Kolumbian ensimmäinen lippu Suur-Kolumbian vaakuna

Suur-Kolumbian sijainti

Pääkaupunki Bogotá
Uskonnot katolisuus
Viralliset kielet espanja
Edeltäjä(t) Uusi-Granada
Seuraaja(t) Flag of New Granada.svg Uuden-Granadan tasavalta
Flag of Venezuela (1830-1836).svg Venezuelan valtio
Flag of British Guiana (1955–1966).svg Brittiläinen Guiana

Suur-Kolumbia (esp. Gran Colombia) oli valtio nykyisten Kolumbian, Ecuadorin, Venezuelan ja Panaman alueella vuosina 1819–1831.[1] Suur-Kolumbia nimeä ei alun perin käytetty, vaan maan virallinen nimi oli Kolumbian tasavalta. Vasta myöhemmin historioitsijat keksivät käyttää nimeä Suur-Kolumbia erotukseksi nykyisestä Kolumbian tasavallasta. Kolumbia-nimitys taas tulee Kristoffer Kolumbuksen nimestä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa perustettiin Simón Bolívarin vapautettua Etelä-Amerikan valtiot, ja se oli aluksi Kolumbian, Ecuadorin ja Venezuelan unioni. Perustuslaki valmistui vuonna 1821 ja maan pääkaupungiksi tuli Bogotá. Samana vuonna Panama liitettiin osaksi Suur-Kolumbiaa. Bolívarin tavoitteena oli liittotasavaltio, mutta valtion eri kansanryhmien väliset yhteenotot ja kykenemättömyys yhteistyöhön muuttivat hänen suunnitelmiaan ensin keskitetyksi hallintomuodoksi ja lopulta Bolívarin vuosina 1828–1830 johtamaan diktatuuriin.[1]

Nopeasti valtion perustamisen jälkeen syntyi separatistisia liikkeitä eri maakunnissa johtuen Bolívarin eroamisesta maan johdosta vuonna 1830. Bolívar olisi halunnut luoda Suur-Kolumbiasta koko Etelä-Amerikan käsittävän valtion, mutta muiden alueen maiden poliitikot vastustivat tätä. Venezuela ja Ecuador itsenäistyivät vuonna 1831. Kolumbian ja Panaman alueesta tuli Uuden-Granadan tasavalta, joka vaihtoi nimensä ensin Granadalaiseksi valtioliitoksi vuonna 1858, sitten Kolumbian yhdysvalloiksi vuonna 1863 ja lopulta nykyiseksi Kolumbian tasavallaksi vuonna 1886. Panama itsenäistyi vuonna 1903.

Suur-Kolumbian presidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Map: American Expansion – U.S.A. and Gran Colombia Civilization: West and Rest. PBS. Viitattu 4.12.2021. (englanniksi)