Hertseg-Bosnia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hertseg-Bosnian kroaattitasavalta
Hrvatska Republika Herceg-Bosna
1991–1996
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Coat of arms of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg
lippu vaakuna

Europe location Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.png
Hertseg-Bosnian sijainti punaisella


Valtiomuoto tasavalta

Presidentti Mate Boban (1991-94)
Krešimir Zubak (1994-96)

Pääkaupunki Mostar

Viralliset kielet kroatia

Valuutta Kroatian dinaari

Hertseg-Bosnia (kroatiaksi Herceg-Bosna) oli Bosnia-Hertsegovinan kroaattien itsehallintoalue Bosnian sodassa.[1]

Se muodostettiin äärikansallisen Mate Bobanin alaisuudessa kesäkuussa 1992. Tämä liittyi Kroatian presidentti Franjo Tuđmanin politiikkaan, joka mitä luultavimmin tähtäsi Bosnia-Hertsegovinan jakamiseen yhdessä serbien kanssa, niin että bosniakeille jäisi jaossa vain pieni alue.lähde?

Talvella 1992 oli Boban siirtynyt Hertsegovinan kroaattien johtoon ja bosniakit alkoivat siirtyä pois Bosnian kroaattiarmeijasta, joka oli muodostettu jo huhtikuussa Bosnian sodan sytyttyä.

Alue kulki nimillä HZ-HB (Hertseg-Bosnian kroaattiyhteisö) tai HR-HB (Hertseg-Bosnian kroaattitasavalta). Hertseg-Bosnian itsehallintoalueen perustaminen kesäkuussa 1992 johti mm. siihen, että kroaatit alkoivat takavarikoida bosniakeille tulevia aseita tarkastuspisteissään. Tarkastus saattoi usein viedä suuren osan läpi kulkevasta aselastista. Tämä tietenkin johti vihamielisiin väleihin kroaattien ja bosniakkien kesken. Tämä jännite pysyi piilossa vielä syksyllä 1992 kansainväliseltä yhteisöltä.

Kroaattien ja bosniakkien viha leimahtikin avoimeksi taisteluksi tammikuussa 1993 ja laajaksi sodaksi saman vuoden huhtikuussa. Yhdysvallat painosti Bobanin pois vasta vuosien kuluttua, jolloin yhteistyö Hertseg-Bosnian kroaattien ja bosniakkien välillä saattoi alkaa vuonna 1994.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Croats Claim Their Own Slice of Bosnia 6.6.1992. NY Times. Viitattu 9.2.2013.