Simón Bolívar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Simón Bolívar
Portrait of Simón Bolívar by Arturo Michelena.jpg
Kolumbian presidentti
Varapresidentti Francisco de Paula Santander
Seuraaja Domingo Caicedo
Bolivian presidentti
Seuraaja Antonio José de Sucre
Perun presidentti
Edeltäjä José Bernardo de Tagle
Seuraaja Andrés de Santa Cruz
Henkilötiedot
Syntynyt24. heinäkuuta 1783
Caracas, Uusi-Grenada, Venezuela
Kuollut17. joulukuuta 1830
Santa Marta, Suur-Kolumbia
Puoliso María Teresa Rodríguez del Toro y Alaysa
Tiedot
Uskonto roomalaiskatolisuus
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Simón Bolívar Toronto , Kanada

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte y Blanco (24. heinäkuuta 1783 Caracas, Uusi-Grenada17. joulukuuta 1830 Santa Marta, Suur-Kolumbia) oli venezuelalainen vallankumousjohtaja. Hän johti taisteluja, jotka johtivat nykypäivän itsenäisten Venezuelan, Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian syntyyn. Viimeksi mainitulle hän on antanut nimensäkin.

Hän oli Suur-Kolumbian (Kolumbia, Ecuador ja Venezuela) presidentti 1819–1830, Venezuelan 1813–1814, Bolivian 1825 ja Perun 1824–1827. Hänen tavoitteensa eräänlaisen Etelä-Amerikan Yhdysvaltojen luomisesta ei kuitenkaan toteutunut.

Valistusajan vallankumouksellisten seuraaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolívar oli ideologisesti liberaali, valistusajan perillinen, vaikka hänen puhdasoppisuuttaan pidetäänkin epäselvänä. Hän piti Amerikan vallankumousta suurena esikuvanaan ja kritisoi voimakkaasti Ranskan suurta vallankumoustalähde?. Kirjoituksissaan hän kuvaa itseään liberaaliksi ja vapauden puolustajaksi. Hän halusi Etelä-Amerikan vapautuvan siirtomaavallasta yhtenäisenä, roturajat ylittävänä valtiona.

Bolívaria pidetään koko Etelä-Amerikassa laajalti sankarina, ja hänen patsaitaan löytyy ympäri maailmaa, myös Washingtonista ja Helsingistä.[1]

Nuorena Bolívaria innoittivat valistusajattelijat Thomas Jeffersonista Voltaireen, ja kirjeissään hän monesti kutsui itseään klassiseksi liberaaliksi ja "vapaan markkinatalouden puolustajaksi"[2]. Vuodesta 1819 alkaen Kolumbian presidenttinä hänen yrityksensä yhdistää maanosa "Etelä-Amerikan Yhdysvalloiksi" epäonnistui eri tahojen kapinoidessa ja eräiden liberaalien vastustaessa yhden keskusvallan pystyttämistä, minkä seurauksena Bolívar alkoi suhtautua liberalismiin kielteisemmin – tämä näkyi myös hänen laatimassaan perustuslaissa – ja lopulta julistautui diktaattoriksi.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolívar oli 1500-luvulla Etelä-Amerikkaan muuttanutta vaurasta baskiaatelissukua, Kastilian kuningas Fernando III:n jälkeläinen, ja vapaamuurari. Hän kouluttautui Espanjassa 1799 alkaen, meni 19-vuotiaana naimisiin vuonna 1802 María Teresa del Toro Alayzan kanssa, mutta vaimo kuoli seuraavana vuonna ja Bolívar jäi lapsettomaksi. Venezuelaan hän palasi 1807.

Vallankumoukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolívar osallistui moniin hankkeisiin siirtomaavalta Espanjaa vastaan, ja kirjoitti manifestinsa maanpaossa vuonna 1812. Samana vuonna Espanjassa liberaalit pääsivät valtaan ja säätivät Espanjan vuoden 1812 perustuslain. Konservatiiviset serviilit pääsivät pian niskan päälle, mutta tämä heikensi emämaan otetta siirtomaistaan.

Vuonna 1813 Bolívar vapautti Caracasin kahdesti, perusti jälkimmäisellä kerralla Venezuelan toisen tasavallan ja sai liikanimensä Vapauttaja (El Libertador). Vuonna 1814 hän vapautti Bogotán mutta joutui pakenemaan seuraavana vuonna Hispaniolan saarelle, jonka tuella hän saattoi jatkaa taisteluaan 1817 alkaen Venezuelasta.

Hän sai lopulta ajettua espanjalaiset pois suuresta osasta mannerta ja perusti 7. syyskuuta 1821 Suur-Kolumbian, jonka presidentti hänestä tuli. 1822–1825 hän vapautti myös Ecuadorin ja Perun, ja Bolivia perustettiin.

Valtiomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolívar halusi Yhdysvaltojen mallin mukaisesti liittovaltiomuodon, jossa keskushallinto turvaisi ihmisten , ihmisoikeudet, mutta osavaltioillakin olisi merkittävästi valtaa. Väitetään kuitenkin erityisetuja tavoittelevien tahojen pyrkineen hajottamaan liittovaltiota, mikä johti kapinoihin mm. Venezuelassa ja sai Bolívarin tavoittelemaan "väliaikaisesti" vahvempaa keskushallintoa. Hän julistautui "tilapäisesti" diktaattoriksi 27. elokuuta 1828 pelastaakseen tasavallan, selvisi vammoitta murhayrityksestä muttei saanut (etenkin konservatiivien) kapinointia loppumaan ja erosi 27. huhtikuuta 1830. Vuoden lopussa hän oli aikeissa lähteä Eurooppaan mutta kuoli tuskallisesti tuberkuloosiin 17. joulukuuta 1830.

Bolívarin perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Bolívar ei saavuttanut tavoittelemaansa liberaalia koko mantereen liittovaltiota, hänen liberaali perintönsä jäi elämään, koko manner vähitellen itsenäistyi, ja moni sen presidentti hakeutui liberaalien filosofien, etenkin Jeremy Benthamin oppilaiksi. Toisaalta aate jäi vähitellen vain nimelliseksi ja politiikan määrääjiksi tulivat luokkaerot.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aku Ankan koiran nimi Pulivari (engl. Bolivar) on johdettu Simón Bolívarin nimestä.

Simón Bolívarin nimeä on lainattu lisäksi kuubalaisen Bolívar-sikarimerkin nimeksi.

Myös Venezuelan bolívar on nimetty Bolívarin mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koistinen, Olavi: HS selvitti: Näin luotettava Wikipedia on (XLS) hs.fi. 30.11.2013. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ”Eipä myöskään mainita, että Bolívarin patsas löytyy Washingtonin lisäksi (!) myös Helsingistä, Unioninkatu 38 B, 2. krs. aula... (Olin itse 2007 paljastamassa patsasta HYn johdon ja tullin pääjohtajan kanssa).” Viitattu 18.3.2017.
  2. Simon Bolivar - South American Leader, Biographiq, 2008lähde tarkemmin?
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Simón Bolívar.