Juan Velasco Alvarado

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juan Velasco Alvarado
Perun presidentti
3. lokakuuta 1968 – 30. elokuuta 1975
Edeltäjä Fernando Belaúnde
Seuraaja Francisco Morales Bermúdez
Henkilötiedot
Syntynyt16. kesäkuuta 1910
Piura
Kuollut24. joulukuuta 1977 (67 vuotta)
Lima

Juan Francisco Velasco Alvarado (s. 16. kesäkuuta 191024. joulukuuta 1977) oli perulainen kenraali, joka hallitsi maata 1968–1975 asevoimien vallankumouksellisen hallituksen nimissä.[1]

Köyhistä oloista lähtöisin ollut Velasco Alvarado liittyi 1929 Perun armeijaan ja nousi jalkaväen sotilaasta lopulta divisioonankenraaliksi ja tammikuussa 1968 armeijan komentajaksi ja yleisesikunnan johtoon.

Acción Popularin presidentti Fernando Belaúnde Terryn ja kongressin APRA-UNO-enemmistöisen kongressin kiistely ja riita yhdysvaltalaisen öljy-yhtiön hallitsemista öljykentistä Pohjois-Perussa saivat armeijan syöksemään Velascon johdolla vallasta presidentin ja hajottamaan kongressin ja armeija miehitti öljykentät.

Velasco nimitti itsensä asevoimien vallankumouksellisen hallituksen (Gobierno Revolucionario de las Fuerzas Armadas) johtoon. Hänen politiikkansa oli vasemmistolaista ja siihen liittyi kokonaisten teollisuudenhaarojen kansallistaminen ja maauudistus.

Ulkopolitiikassa juntta pyrki läheisempiin suhteisiin Neuvostoliiton ja Kuuban kanssa, päinvastoin kuin muut Latinalaisen Amerikan valtiot, jotka olivat oikeistolaisia diktatuureja. Tämä johti huonoihin suhteisiin Yhdysvaltain kanssa.

Talouspolitiikka epäonnistui, erityisesti maaviljelys kärsi tilojen pienenemisestä ja pääoman puutteesta. PescaPeru ylikalasti anjovista siten että sen kannat romahtivat ja vuoden 1972 El Niño tuhosi saaliit siten että kalastus ei toipunut kuin vuosikymmenen kuluttua. Tätä kaupan rajoitusten kanssa johti pulaan, säännöstelyyn ja levottomuuksiin.

29. elokuuta 1975 joukko sotilaita nousi kapinaan Tacnassa. 1. 2. 3. 4. ja 5. sotilaspiiri julistivat Velascon epäonnistuneen ja juntta valitsi hänen seuraajakseen pääministerinä toimineen kenraali Francisco Morales Bermúdezin. Tuolloin huonossa kunnossa ollut ja jalan verenkierron häiriöiden vuoksi menettänyt Velasco päätti olla vastustelematta ja piti matalaa profiilia kuolemaansa saakka. Hän kuoli jouluaattona 1977 sotilassairaalassa ja haudattiin Ángelin hautausmaalle Limassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juan Velasco Alvarado Encyclopaedia Britannica. Viitattu 12.3.2018.