Jäätikköjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rila-vuorten jäätikköjärvet Bulgariassa sijaitsevat 2100–2500 metrin korkeudessa.

Jäätikköjärvi on jäätikön sulamisesta syntyvä järvi. Jos jäätikön sulamisvesi ei pääse poistumaan tasaisesti esimerkiksi jokena, vesi patoutuu järveksi. Jäätikköjärviä syntyy, kun jäätiköt peräytyessään jättävät jälkeensä suuria jäälohkareita, jotka sulavat jääkauden päätyttyä.

Purkautumistulvat ovat merkittävä jäätikköjärviin liittyvä ongelma. Jäätikköjen sulaminen kiihtyy ilmaston lämpenemisen myötä, minkä johdosta jäätikköjärvet lisääntyvät ja laajenevat. Laajeneminen puolestaan aiheuttaa lisärasitetta jäätikköjärviä luonnollisesti patoaville rakenteille kuten moreenimuodostumille, jotka lopulta murtuvat. Näin jäätikköjärvi purkautuu aiheuttaen jäätikköjokitulvan, joka on erityisen vaarallinen jäätikköjokien varsien ihmisasutuksille. Osa valtioista on alkanut varautua jäätikköjen sulamiseen ja jäätikköjärvien purkautumiseen rakentamalla patoja ja ojituksia[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IPCC AR4, Osa 2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jäätikköjärvi.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.