Mälaren

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mälaren
La3-demis-malaren.png
Koordinaatit 59°26′01″N, 17°04′02″E
Sijainti Ruotsin lippu Ruotsi
Pinta-ala 1 140 km²
Pinnankorkeus 0,7 m
Suurin syvyys 64 m
Keskisyvyys 13 m
Tilavuus 14,3 km³
Laskujoki Norrström

Mälaren on Ruotsin kolmanneksi suurin järvi Vänernin ja Vätternin jälkeen. Sen pinta-ala on 1 140 neliökilometriä - eli hieman Päijännettä suurempi - ja syvin kohta 64 metriä. Järven vesi laskee sen itäpäästä Itämeren Saltsjönin lahteen Tukholman kohdalla kolmesta eri kohdasta (Norrström, Söderström eli Slussen ja Hammarbyslussen). Laivaliikenteelle tärkein kulkuyhteys Mälarenista Itämereen on kuitenkin etelään johtava Södertäljen kanava.

Järveen virtaavia jokia ovat Arbogaån, Eskilstunaån, Fyrisån ja Svartån.

Mälarenin sijainti Ruotsin kartalla
Mälaren Slagstan kohdalla.

Mälarenin itäisin poukama on Tukholman keskustan kupeessa oleva Riddarfjärden, josta Norrström ja Söderström alkavat. Tukholman vanhakaupunki, joka sijaitsee Stadsholmenin, Riddarholmenin ja Helgeandsholmenin saarilla, rajoittuu Riddarfjärdeniin, Norrströmiin, Söderströmiin ja Saltsjöniin.

Muita Mälarenin kaupunkeja ovat myötäpäivään lueteltuina Södertälje, Mariefred, Strängnäs, Torshälla, Köping ja Västerås. Myös Enköping sijaitsee lähellä Mälarenin pohjoisrantaa. Lisäksi Mälarenin rannalla on myös Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna, ja eräs Mälarenin lahti ulottuu pohjoiseen Uppsalan kaupungin eteläosaan saakka.

Järven saarissa olevat viikinkiasutukset Birka ja Hovgården kuuluvat UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuodesta 1993. Vielä viikinkiaikana, 1200-luvulle asti, Mälaren oli merenlahti. Sen jälkeen järven pinta on noussut noin 0,7 metriä meren tasoa ylemmäs maankohoamisen takia

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.