Södertäljen kanava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Södertäljen kanavan sulku pohjoisesta Mälarenin puolelta nähtynä. Sulun alapuolella vesi on Itämeren tasossa.

Södertäljen kanava (ruots. Södertälje kanal) on Ruotsissa Tukholman lounaispuolella Södermanlandin maakunnassa sijaitseva kanava, joka yhdistää Mälaren-järven Itämereen. Pohjois-etelä-suuntainen kanava on 5,2 kilometrin pituinen. Se sijaitsee Södertäljen kunnassa ja kulkee kunnan keskustaajaman (Södertäljen kaupungin) läpi, jossa on myös kanavan ainoa sulku. Vedenpinnan korkeusero Itämeren ja Mälarin välillä on vain 0,6 metriä, mutta kooltaan sulku on Pohjoismaiden suurin kanavasulku, 135 x 18 m.

Rautatie ylittää Södertäljen kanavan kiinteää Igelstabronin siltaa sekä avattavaa nostosiltaa pitkin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reittiä on käytetty Mälarille kulkemiseen jo viikinkiajoista saakka, jolloin Itämeren ja järven pinta olivat vielä samassa tasossa. Tämän jälkeen maankohoaminen on eristänyt järven, ja kulkeminen vaati alusten vetämistä kannaksen yli. Kanavatyöt aloitettiin 1400-luvulla, mutta ensimmäinen sulku ja varsinainen toimiva yhteys Mälariin valmistui 1819. Kanava uudistettiin ja sen reittiä muutettiin osittain 1916–1924, jolloin myös nykyinen entistä suurempi sulku valmistui.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Södertälje kanal Lars Johnsons sidor om bogserbåtar och isbrytare (Tietoa ja paljon kuvia kanavasta) (ruotsiksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.