Tukholman saaristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tukholman saaristo
Kartta Tukholman saaristosta
Kartta Tukholman saaristosta
Merialue Itämeri
Saaria yht. noin 30 000
Suurin saari Värmdö
Pinta-ala 530 km²
Valtio
Valtio Ruotsi
Lääni Tukholman lääni
Väestö
Väkiluku 14 212

Tukholman saaristo (ruots. Stockholms skärgård) on Ruotsin suurin saaristo ja yksi koko Itämeren suurimpia. Se levittäytyy Tukholmasta, noin 60 kilometrin verran itään, rajoittuen Ahvenanmereen. Saaristo mukailee suurimmaksi osaksi Uplannin ja Södermanlandin maakuntien rannikkoa. Se koostuu arviolta 30 000 saaresta ja luodosta Öregrundin ja Landsortin välillä.[1]

Heinä- ja elokuussa vuonna 1719 toistasataa Venäjän laivaston alusta hyökkäili saaristossa ja rannikolla ja poltti monia rakennuksia. Aikaa kutsutaan nimellä Rysshärjningarna.[2]

Vuonna 1719 saaristossa arveltiin olevan noin 2 900 asukasta, pääasiassa kalastajia.lähde? Nykyään saaristossa on noin 10 000 asukasta, ja lisäksi siellä sijaitsee noin 50 000 vapaa-ajan asuntoa[1], joita asuttaa suurimmaksi osaksi tukholmalaiset. Saariston suurin kaupunki, pois lukien Tukholma, on Vaxholm. Kaupungin lähistöllä sijaitsee myös tunnettu louhos, Ytterby.

Saariston maisemaa on pitkän aikaa muokannut, ja muokkaa edelleen, maankohoaminen. Sen saaret kohoavat noin viiden millimetrin vuosivauhtia.

Monet tunnetut runoilijat, kirjailijat ja taiteilijat ovat saaneet vaikutteita Tukholman saaristosta, ja ovat kokeneet sen kiehtovaksi. Joukkoon lukeutuu muun muassa August Strindberg, Ture Nerman, Roland Svensson, Ernst Didring sekä Aleister Crowley.

Saaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Om Stockholms skärgård stockholmarchipelago.se. Arkistoitu 1.4.2018. Viitattu 1.4.2018.
  2. Mer om: Rysshärjningarna 1719 Stockholms läns museum. Viitattu 1.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]