Birka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo historiallisesta kaupungista. Birka on myös Pirkka-lehden ruotsinkielinen versio.
Arkeologisia kaivauksia Birkassa.

Birka[1] oli viikinkiajan huomattava kaupunki ja kauppapaikka Ruotsissa. Birkan alkuperäinen nimi on luultavasti ollut Bierkø tai Björkö (lat. Birca). Birka perustettiin 700-luvulla, ja sitä pidetään Ruotsin ensimmäisenä kaupunkina.[2] Se sijaitsi Mälarenin rannoilla, nykyisen Björkön saarella Ekerön kunnassa. Birka ja Hovgården kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Birkassa on asunut enimmillään ehkä noin 700–1 000 ihmistä.[2] Alueelta on löydetty noin 3 000 hautaa ja jäännöksiä hirsiasumuksista. Birka oli aikoinaan Pohjois-Euroopan tärkeimpiä markkinapaikkoja. Kaupunkiin saapui tavaroita kaukaa idästä ja islamilaisesta maailmasta. Birka oli myös varhainen kristinuskon keskus. "Pohjolan apostoli" Ansgar saapui avustajansa Witmarin kanssa Birkaan 829. Kaupunkiin perustettiin 831 pieni seurakunta, jota pidetään Ruotsin ensimmäisenä.

Lounais-Suomi kuului Birkan vaikutuspiiriin, ja noin vuosia 800–975 on Suomen esihistoriasta puhuttaessa joskus nimitetty jopa "Birkan kaudeksi". Birka kukoisti 700–900-luvulla. Kaupunki autioitui 900-luvun lopulla ja kaupankäynti siellä loppui, mutta syytä tähän ei tiedetä.[2] Mälarin alueelle syntyi uusi kaupunki Sigtuna, mutta on epäselvää, oliko se Birkan aseman perinyt kauppakaupunki vai pikemminkin poliittinen ja kirkollinen keskus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?
  2. a b c Henrikson, Mattias: ”Birka – Sveriges första stad”, Alla dessa utflykter runt Stockholm, s. 75. Ordalaget 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.