Tukholman vanhakaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tukholman vanhakaupunki. Etualalla Riddarholmenin saari.

Tukholman vanhakaupunki (ruots. Gamla stan, myös Staden mellan broarna, "siltojenvälinen kaupunki", virallinen nimi vuoteen 1980 asti) on Tukholman vanhin kaupunginosa. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Stadsholmenin saarella, mutta käsittää myös Riddarholmenin ja Helgeandsholmenin. Se on myös osa Södermalmin kaupunginosa-aluetta.

Kaupunki on peräisin 1200-luvulta, jolloin Birger-jaarli rakennutti linnoituksen Mälarenin "lukoksi". Kaupunki levisi linnoituksen ympärille ja alue muodostikin monen vuosisadan ajan Tukholman kaupungin.lähde?

Keskiajalla kaupunkia ympäröivät muurit, jotka olivat nykyisten Västerlånggatanin ja Österlånggatanin sisäpuolella. Keskellä vanhaa kaupunkia oleva Stortorget on kuuluisa siellä vuonna 1520 tapahtuneesta Tukholman verilöylystä.

Vanhaa kaupunkia sivuavan Centralbron-sillan kupeessa on Gamla stanin metroasema.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmakuva Tukholman vanhastakaupungista ja Helgeandsholmenista syyskuulta 2012. Pohjoinen sijaitsee kuvan alareunassa. Etualalla näkyy Gustaf Adolfs torg, kuvan keskiosaa hallitsevat Ruotsin valtiopäivätalo ja Tukholman kuninkaanlinna. Oikealla näkyy Centralbron ja osa Riddarholmenista. Kuvan yläreunassa on Slussen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.