Norrmalm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norrmalmilla sijaitseva Tukholman konserttitalo.

Norrmalm on yksi Ruotsin pääkaupungin Tukholman kaupunginosista. Se sijaitsee kaupungin ydinkeskustan alueella, ja kuuluu Norrmalmin kaupunginosa-alueeseen. Siellä asuu noin 7 320 ihmistä, ja se on maa-alaltaan 1,56 neliökilometrin suuruinen.

Norrmalm mainitaan säilyneissä teksteissä ensimmäisen kerran jo vuonna 1288. Vuonna 1602 Norrmalmista tuli itsenäinen kaupunki, omine pormestareineen, nimeltä Norra Förstaden. Kaupunki pysyi itsenäisenä kuitenkin vain hetken aikaa, sillä vuonna 1632 se liitettiin takaisin osaksi Tukholmaa. Nykyisin Norrmalmia pidetään Tukholman ytimenä.

Norrmalmin uudelleenrakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1950- ja 1960-luvuilla suurehko osa Norrmalmin vanhaa rakennuskantaa tuhottiin. Jo vuonna 1940 poliitikot suunnittelivat vanhojen ”slummialueiksi” kutsumiensa alueiden tuhoamista ja niiden korvaamista uusilla moderneilla alueilla. Sittemmin vanhojen kortteleiden tuhoamista on tukholmalaisten keskuudessa pidetty virheenä. ”Modernisoimisen” tuloksia on muun muassa Sergelin tori.

Vanhojen rakennusten purkutyöt Norrmalmin alueella alkoivat maaliskuussa 1952 Malmskillnadsgatanin ja Sergelgatanin välisestä korttelista. Työt jatkuivat kahden vuosikymmenen ajan Jakobsgatanille asti.

Alueen rakennuksia ja rakennelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]