Södermalm

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tukholman kaupunginosaa. Södermalm on myös yksi Tukholman kaupunginosa-alueista.
Södermalmin historiallisia rakennuksia.

Södermalm (usein lyhennetään muotoon Söder, "Etelä") on yksi Ruotsin pääkaupungin Tukholman kaupunginosista sekä saarista. Se sijaitsee kaupungin keskustan alueella. Hallinnollisesti se kuuluu Södermalmin kaupunginosa-alueeseen. Se on yhteyksissä ympäröiviin alueisiinsa lukuisten siltojen kautta. Veden ympäröimä Södermalmista tuli 1920–1930-luvulla, kun kaivettiin Mälaren-järveä, Hammarby sjön järveä ja Itämeren Saltsjönin lahtea yhdistävät Hammarbyledenin ja Danvikskanalenin kanavat.

Södermalm on pinta-alaltaan 5,71 neliökilometrin suuruinen, ja sen asukasluku vuonna 2007 oli noin 114 000. Asukastiheys on näin 19 964 as/km². Se on yksi Skandinavian tiheimmin asutuista alueista.

Södermalm oli pitkään tunnettu pääasiassa työväenluokkaisena asuinalueena, jota leimasi köyhyys ja sitä pidettiin slummina. Vaikka Södermalmin päällä oli ollut romantiikkaa jo useita vuosikymmeniä, sen maineen parantuminen alkoi niinkin myöhään kuin myöhään 1970-luvulla ja 1980-luvulla. Nykyään se on muodikas asuin- ja oleskelupaikka ja siellä on lukuisia kauppakujia, kahviloita, ravintoloita ja baareja. Enää sitä ei myöskään pidetä slummina, vaan se on boheemisuuden, vaihtoehtokulttuurin ja kulttuuritapahtumien kotipaikka. Yleinen Tukholman keskustan profiilin nouseminen tekee myös Södermalmin asunnot yhä vaikeammiksi ja kalliimmiksi hankkia. Alue, joka oli aikoinaan työväenluokkainen, on nyt etuoikeutettujen asuinpaikka. Tämä sama ilmiö (gentrifikaatio) on tapahtunut Suomessa Helsingin Punavuoressa ja Kalliossa.

Perinteikkään tukholmalaisen urheiluseuran Hammarby IF:n kotipaikka on Södermalm.

Södermalmilla sijaitsevia rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Södermalm.