Suurkirkko (Tukholma)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurkirkko, Storkyrkan.

Suurkirkko (ruots. Storkyrkan), toiselta nimeltään Pyhän Nikolain kirkko (ruots. Sankt Nikolai kyrka), on Ruotsin pääkaupungin Tukholman vanhin seurakuntakirkko. Se sijaitsee vanhassakaupungissa, lähellä kuninkaallista linnaa sekä Börshusetia. Vuoteen 1907 asti se palveli Ruotsin kuninkaiden kruunajaiskirkkona. Se on myös toiminut Tukholman tuomiokirkkona vuodesta 1942 lähtien. Ensimmäisen kerran Suurkirkko mainittiin tekstissä vuonna 1279, ja luterilainen kirkko siitä tuli vuonna 1527. Se on yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä.

Suurkirkon arkkitehtuuri seuraili alun perin täysin 1300-luvun gotiikkaa. Arkkitehti Johan Eberhard Carlbergin johdolla kirkon ulkoasu kuitenkin muutettiin edustamaan barokkia, ja työ valmistui 1743[1]. Kirkko myös kätkee sisäänsä korvaamattomia taideaarteita, muun muassa Pyhää Yrjänää ja lohikäärmeettä kuvaavan puisen patsaan, jonka on suunnitellut Bernt Notke. Kirkon ainoa torni on 66 metrin korkuinen.

Kirkossa on Ruotsin tunnetuimman keskiaikaisen maalarin Albertus Pictorin seinämaalauksia 1400-luvulta.[2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stockholms domkyrkoförsamling
  2. Kyrkor Albertus Pictor Project. Viitattu 4.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhä Yrjänä ja lohikäärme
Suurkirkko, Storkyrkan

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.