Strängnäsin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strängnäsin tuomiokirkko.

Strängnäsin tuomiokirkko (ruots. Strängnäs domkyrka) on tuomiokirkko Strängnäsin kaupungissa, Södermanlandin maakunnassa, Ruotsissa. Kolmilaivainen, tiilinen kirkkorakennus edustaa arkkitehtuurin goottilaista tyylisuuntaa.

Strängnäs oli Södermanlandin piispanistuin ainakin 1100-luvun alusta ja sitä varten piti rakentaa tuomiokirkko.[1] Ensimmäinen kirkko rakennettiin nykyisen kirkon paikalle puusta.[1] Tiilikirkon rakennustyöt aloitettiin vuoden 1260 tienoilla ja se valmistui 1340-luvulla.[1] 1300- ja 1400-luvuilla kirkkoa laajennettiin, kun sinne tehtiin kaksi kuoria ja torni.[1] Muuta lisärakentamista kirkolle ei ole tehty, ainoastaan tulipalojen jälkeen on korjattu tornia ja kattoa.[1]

Kirkontornin yläosa on peräisin 1740-luvulta. Saarnatuoli on puolestaan vuodelta 1789, ja sen on rakentanut ja suunnitellut Pehr Ljung aikakautta hallinneeseen kustavilaiseen tyyliin.

Kirkossa sijaitsee muun muassa Olivecrantz-suvun hautaholvi, jonne on Suomesta siirretty Haminan rauhan jälkeen Reuterholm-suvun Suomeen haudattujen jäsenten arkut, sekä myöhemmin Gustaf Adolf Reuterholm ja Charlotta Malm-Reuterholm.[2]

Kaarle IX:n kruunu, joka kuuluu varastettuihin hautajaisregaaleihin.

Kirkosta varastettiin kesällä 2018 Kaarle IX ja hänen puolisonsa Kristiinan hautajaisregaalit. Poliisin mukaan arvoesineet löytyivät helmikuussa 2019. Aftonbladetin mukaan varastettujen esineiden joukossa olleet kaksi kruunua ja valtakunnanomena löytyivät tukholmalaisesta lähiöstä roskakorista. Varkaudesta on pidätetty yksi henkilö.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Mattias Henrikson: Alla dessa utflykter runt Stockholm. Ordalaget 2013. Kappale Strängnäs domkyrka, s. 162.
  2. C. M. C.: Svar på frågan n:r 1 i förra häftet, »Hvar äro friherre Esbjörn Kristian Reuterholm, hans maka samt deras son Gustaf Adolf Reuterholm begrafna?. Personhistorisk tidskrift, 1898-99, 1. vsk, s. 125–127. Stockholm: Svenska Autografsällskapet. Project Runeberg. (ruotsiksi)
  3. Pekka Hakola: Osa kirkosta varastetuista kruununkalleuksista löytyi. Helsingin Sanomat, 6.2.2019, s. A 24.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.