Strängnäsin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Strängnäsin tuomiokirkko.

Strängnäsin tuomiokirkko (ruots. Strängnäs domkyrka) on tuomiokirkko Strängnäsin kaupungissa, Södermanlandin maakunnassa, Ruotsissa. Kolmilaivainen, tiilinen kirkkorakennus edustaa arkkitehtuurin goottilaista tyylisuuntaa.

Strängnäs oli Södermanlandin piispanistuin ainakin 1100-luvun alusta ja sitä varten piti rakentaa tuomiokirkko.[1] Ensimmäinen kirkko rakennettiin nykyisen kirkon paikalle puusta.[1] Tiilikirkon rakennustyöt aloitettiin vuoden 1260 tienoilla ja se valmistui 1340-luvulla.[1] 1300- ja 1400-luvuilla kirkkoa laajennettiin, kun sinne tehtiin kaksi kuoria ja torni.[1] Muuta lisärakentamista kirkolle ei ole tehty, ainoastaan tulipalojen jälkeen on korjattu tornia ja kattoa.[1]

Kirkontornin yläosa on peräisin 1740-luvulta. Saarnatuoli on puolestaan vuodelta 1789, ja sen on rakentanut ja suunnitellut Pehr Ljung aikakautta hallinneeseen kustavilaiseen tyyliin.

Kirkossa sijaitsee muun muassa Olivecrantz-suvun hautaholvi, jonne on Suomesta siirretty Haminan rauhan jälkeen Reuterholm-suvun Suomeen haudattujen jäsenten arkut, sekä myöhemmin Gustaf Adolf Reuterholm ja Charlotta Malm-Reuterholm.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Mattias Henrikson: Alla dessa utflykter runt Stockholm. Ordalaget 2013. Kappale Strängnäs domkyrka, s. 162.
  2. C. M. C.: Svar på frågan n:r 1 i förra häftet, »Hvar äro friherre Esbjörn Kristian Reuterholm, hans maka samt deras son Gustaf Adolf Reuterholm begrafna?. Personhistorisk tidskrift, 1898-99, 1. vsk, s. 125–127. Stockholm: Svenska Autografsällskapet. Project Runeberg. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.