Växjön tuomiokirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Växjön tuomiokirkko
Växjö domkyrka
Kirkkokunta Ruotsin kirkko
Hiippakunta Växjön hiippakunta
Seurakunta Växjö stads- och domkyrkoförsamling
Rakentamisvuosi 1160-luvulla
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Växjön tuomiokirkko (ruots. Växjö domkyrka) on tuomiokirkko Växjön kaupungissa, Smålandin maakunnassa Etelä-Ruotsissa. Kirkkorakennus tunnetaan varsinkin kahdesta ohuesta, kuparisesta tornistaan.

Kirkon alta tehtyjen löytöjen perusteella paikalla on sijainnut puukirkko 1000-luvun puolivälissä.[1] Se korvattiin 1160-luvulla kivikirkolla, jota on laajennettu.[1] 1200-luvulla kuoria pidennettiin itään päin ja rakennettiin laivat ja 1300-luvulla lisättiin sakaristo, kappeli ja sivulaivat.[1] 1400-luvun loppupuolella tehtíin suuria muutoksia: torneja korotettiin ja kirkon eri osien päälle tehtiin tiiliholvi.[1] Vuonna 1740 kirkkoon osui salama, joka tuhosi tornin ja isoja osia sisätiloista.[1] Sen jälkeen purettiin myöhäiskeskiaikainen asehuone pohjoisen sivulaivan ulkopuolelta.[1]

Restaurointi toteutettiin vuosina 1849-1854, jolloin esimerkiksi purettiin varhaiskeskiaikainen sakaristo kuorin pohjoispuolelta.[1] Vuosien 1898-1899 restauroinnissa kuorin eteläpuolella oleva lisärakennus muutettiin sakaristoksi ja tehtiin koristemaalauksia kirkon sisätiloihin.[1] Restauroinnissa 1957-1960 kirkko sai nykyisen ulkonäkönsä.[1]

Alttari, saarnatuoli ja kastemalja ovat vuodelta 1959 ja niiden suunnittelusta on vastannut Jan Brazda. Brazda on myös yhdessä Bo Beskowin kanssa vastannut muistakin kirkon somisteista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Svenska kyrkan: Växjö domkyrka (ruotsiksi) Viitattu 5.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Växjö domkyrka
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.