Linköpingin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linköpingin tuomiokirkko.

Linköpingin tuomiokirkko (ruots. Linköpings domkyrka) on tuomiokirkko Linköpingin kaupungissa, Itä-Götanmaalla, Ruotsissa. Kirkkorakennus on 110 metriä pitkä ja 107 metriä korkea,[1] näin ollen Linköpingin kaupungin näkyvimpiä maamerkkejä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalla on sijainnut kirkko jo 1100-luvulla: romaaninen basilika, joka oli kooltaan noin kolmasosan nykyisen kirkon koosta.[1]

Kun noin vuonna 1230 kävi ilmi, että kivinen basilika alkoi käydä liian pieneksi, kirkkoa laajennettiin idän suuntaan. Rakennettiin uusi kuori sekä poikkilaiva.[1] Nämä osat ovat säilyneet, ja ovat nähtävissä vielä nykypäivänä. Nykyisen pituutensa kirkko sai Ruotsin kuningas Valdemar Birgerinpojan kruunajaisten aikoihin, vuonna 1251.

Vuosina 14081420 kirkon kappelit rakennettiin goottilaista tyylisuuntaa noudattaen. Kappelit nimettiin Pyhän Andreaan, piispa Nicolaus Hermannin eli Nils Hermanssonin ja piispa Thomas Becketin mukaan. Näistä Pyhän Andreaan kappeli nimettiin uudelleen myöhemmin Neitsyt Marian mukaan.

Tulipalo vaurioitti kirkon kattoa vuonna 1546, sekä jälleen vuonna 1567. Vuosina 17471758 kirkon torni uudelleenrakennettiin, ja tämä toistettiin vuosina 18771886 ruotsalaisen arkkitehti Helgo Zettervallin johdolla. Vuonna 1967 restauroitiin kirkon katto takaisin 1600-luvun asuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Linköping domkyrkas historia (ruotsiksi) Viitattu 6.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.