Ruotsin valtiopäivätalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtiopäivätalon itäinen pääjulkisivu Norrbro-sillan suuntaan.
Valtiopäivätalo lännestä. Etualalla entinen valtionpankin talo, joka on nykyisin myös valtiopäivien käytössä ja jossa nykyinen istuntosali on.

Ruotsin valtiopäivätalo on Ruotsin valtiopäivien istuntopaikka. Se sijaitsee maan pääkaupungissa Tukholmassa, Helgeandsholmenin pienellä saarella Stadsholmenin ja Norrmalmin välissä. Arkkitehti Aron Johanssonin suunnittelema valtiopäivätalo rakennettiin vuosina 1897–1905. Johansson otti rakennukseen vaikutteita saksalaisesta uusbarokista.

Rakennuskompleksiin kuuluu myös samaan aikaan rakennettu Sveriges Riksbankin entinen toimitalo, joka sijaitsee alkuperäisen valtiopäivätalon länsipuolella. Rakennuksia erottaa Riksgatan-kävelykatu, mutta niitä yhdistää kaksi kadun yli rakennettua porttikäytävää. Vuosina 1968–1971 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun jälkeen Riksbankin talo muutettiin 1975–1983 myös valtiopäivien käyttöön. Kaksikamarisista yksikamarisiksi muutetut valtiopäivät saivat tähän rakennukseen uuden suuremman istuntosalin. Muutostyöt suunnitteli arkkitehtitoimisto AOS Arkitekter.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 64. Norstedts, Tukholma 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.