Ilmastopakolaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilmaston lämpenemisen tulevaisuudessa todennäköisesti aiheuttamia luonnonkatastrofeja.
  Pienet saaret ja suistot altistuvat sään ääri-ilmiöille

Ilmastopakolainen eli hätäsiirtolainen on henkilö, joka muuttaa toisaalle elinkelvottomaksi saastuneesta asuinympäristöstään. Elinympäristön tuhoutumisen syynä voi olla luonnonkatastrofi tai ihmisen aiheuttama suuronnettomuus.[1]Ilmastopakolaisuuden taustalla voi olla myös paikallisen ilmaston muuttuminen tai ympäristökatastrofi.lähde?

Ilmastopakolaisuutta seuraa sekä nopeista että hitaista ympäristön muutoksista kuten kuivuuskausista, aavikoitumisesta, merenpinnan noususta sekä äärimmäisten sääilmiöiden kuten hurrikaanien, syklonien, tulvien ja tornadojen lisääntymisestä, pitenemisestä ja voimistumisesta.[2]

Ilmaston lämpenemisen odotetaan merkittävästi lisäävän ilmastopakolaisuutta tulevaisuudessa. Professori Norman Myers Oxfordin yliopistosta on arvioinut, että ympäristöpakolaisia voi olla 200 miljoonaa vuoteen 2050 mennessä.[3] Käänteinen ilmastonmuutos vähentää ilmastopakolaisuuden määrää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wiberg, Matti: Politiikan sanakirja, s. 631. Toimittanut Kalevi Koukkunen. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2011. ISBN 978-952-234-048-1.
  2. Bogumil Terminski, Environmentally-Induced Displacement. Theoretical Frameworks and Current Challenges, Université de Liège, 2012. (englanniksi)
  3. Norman Myers: Environmental refugees: an emergent security issue 22. toukokuuta 2005. 13th Economic Forum. Viitattu 11. heinäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmastopakolaisuus.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.