Myrsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tuulta. Sanan muista merkityksistä täsmennyssivulla.
Hurrikaani Ivanin aiheuttamaa tuhoa Grenadassa vuonna 2004.
Jouluna 2011 Etelä-Suomen yli pyyhkäisi luoteesta myrskyinen tuuli. Kuvan metsikkö sijaitsi Kokemäen Matomäessä Satakunnassa.

Myrsky on voimakas tuuli, jonka tuulennopeus on Suomessa käytetyn myrskymääritelmän mukaan 21−32 metriä sekunnissa. Sitä voimakkaampi eli yli 32 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on hirmumyrsky. Kovan tuulen raja on säätiedotuksissa 14 metriä sekunnissa. Tuulen nopeus lasketaan 10 minuutin aikana puhaltaneesta keskituulesta, eli tuulen nopeus alueella voi ajoittain olla voimakkaampaakin.

Sanaa myrsky käytetään ilmatieteessä kuvaamaan paitsi myrskyrajaa voimakkaampaa tuulta myös voimakasta matalapainetta, joka tällaisen tuulen aiheuttaa ("Janika-myrsky liikkui maamme yli koilliseen...").

Kielellinen myrskyn käsite on historiallisista syistä jossain määrin kulttuurisidonnainen. Tuulennopeuden mukaan määritelty myrskyn alaraja on esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa korkeampi kuin Suomessa. Sikäläinen myrsky vastaa suomalaisen terminologian mukaan kovaa myrskyä (boforiasteikolla yhden boforin voimakkaampaa tuulta).

Muun muassa englannin ja ruotsin kielissä sana storm ei välttämättä liity tuuleen vaan mihin tahansa voimakkaaseen sääilmiöön (snowstorm – lumipyry, thunderstorm – ukonilma, icestorm – voimakas jäätävä vesisade). Viranomaiset pyrkivät vakiinnuttamaan suomen kieleen sanaa rajuilma kuvaamaan voimakkaita pienialaisia sääilmiöitä, joihin liittyy ukkosta ja ehkä rakeitakin, mutta 10 minuutin keskituuli ei ylitä myrskyn rajaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Myrsky.