Myrsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tuulta. Sanan muista merkityksistä täsmennyssivulla Myrsky. Ukkosmyrsky on myös romaani.
Hurrikaani Ivanin aiheuttamaa tuhoa Grenadassa vuonna 2004.
Jouluna 2011 Etelä-Suomen yli pyyhkäisi luoteesta myrskyinen tuuli. Kuvan metsikkö sijaitsi Kokemäen Matomäessä Satakunnassa.

Myrsky on voimakas tuuli, jonka tuulennopeus on Suomessa käytetyn myrskymääritelmän mukaan 21−32 metriä sekunnissa. Sitä voimakkaampi eli yli 32 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on hirmumyrsky. Kovan tuulen raja on säätiedotuksissa 14 metriä sekunnissa. Tuulen nopeus lasketaan 10 minuutin aikana puhaltaneesta keskituulesta, eli tuulen nopeus alueella voi ajoittain olla voimakkaampaakin.

Sanaa myrsky käytetään ilmatieteessä kuvaamaan paitsi myrskyrajaa voimakkaampaa tuulta myös voimakasta matalapainetta, joka tällaisen tuulen aiheuttaa ("Janika-myrsky liikkui maamme yli koilliseen...").

Kielellinen myrskyn käsite on historiallisista syistä jossain määrin kulttuurisidonnainen. Tuulennopeuden mukaan määritelty myrskyn alaraja on esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa korkeampi kuin Suomessa. Sikäläinen myrsky vastaa suomalaisen terminologian mukaan kovaa myrskyä (boforiasteikolla yhden boforin voimakkaampaa tuulta).

Englannin kielessä sana storm ei liity vain tuuleen vaan mihin tahansa voimakkaaseen sääilmiöön: snowstorm – lumipyry, thunderstorm – ukonilma (vain joskus on kyseessä "ukkosmyrsky"), icestorm – voimakas jäätävä vesisade. Näitä kuvaa suomessa sana rajuilma, johon voi liittyä ukkosta, lunta ja rakeitakin, mutta 10 minuutin keskituuli ei ylitä myrskyn rajaa[1].

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]