Hurrikaani Ivan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivanin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Ivan oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Ivan oli yhdeksäs nimetty trooppinen myrsky vuoden 2004 Atlantin hurrikaanikaudella ja tuon kauden voimakkain trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin korkeimpaan eli 5. luokkaan Myrsky aiheutti tuhoja Grenadassa ja Jamaikalla sekä Kuuban länsiosissa. Yhdysvaltojen puolella vahinkoja tuli Alabamassa ja Floridassa.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivaniksi kehittynyt säähäiriö syntyi Kap Verden tienoilla syyskuun toisena päivänä. Se voimistui ja luokiteltiin trooppiseksi hirmumyrskyksi syyskuun 5. päivänä, kun se oli vajaat 2 000 km Tobagon itäpuolella. Se voimistui harvinaisen nopeasti ja kehittyi jo samana päivänä 3. luokan hurrikaaniksi. Myöhemmin se heikkeni hiukan ja liikkui kohti Karibiaa. Grenadassa Ivan riehui 7. syyskuuta. Karibianmerellä se voimistui uudelleen ja kasvoi pian 5. luokan hurrikaaniksi. Voimakkaimmillaan Ivan oli 12. syyskuuta, jolloin sen keskusmatalapaine oli pudonnut 910 hPa:iin. Ivan heikkeni huomattavasti juuri ennen iskeytymistään Yhdysvaltojen rannikolle Alabamaan. Se kulki koilliseen Alabaman poikki, heikkeni mantereelle jouduttuaan edelleen, mutta kaartoi takaisin länteen ja voimistui uudelleen aiheuttaen rankkasateita Teksasissa.

Hurrikaanin aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenadassa kuoli 39 ihmistä, ja koko valtion infrastruktuuri vaurioitui pahoin. Jamaikalla kuoli 15 henkeä, Venezuelassa viisi, Dominikaanisessa tasavallassa neljä, Haitissa kolme ja Barbadoksella ja Tobagolla yksi. [1]

Yhdysvalloissa Ivanin lasketaan aiheuttaneen aineellisia vahinkoja 13 miljardin dollarin edestä. Karibian kehityspankin mukaan tuhot Karibian saarilla, lähinnä Grenadassa, Jamaikalla, ja Caymansaarilla, olivat noin kolme miljardia dollaria. Kuubassa arvioitiin tulvavahinkojen olleen 1,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MSNBC uutisetLuettu 10.2. 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]