Hurrikaani Ivan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ivanin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Ivan oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Ivan oli vuoden 2004 yhdeksäs nimetty trooppinen myrsky Atlantin hurrikaanikaudella, ja tuon kauden voimakkain trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin korkeimmalle tasolle viisi. Myrsky aiheutti tuhoja Grenadassa ja Jamaikalla sekä Kuuban länsiosissa. Yhdysvaltojen puolella vahinkoja tuli Alabamassa ja Floridassa.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivaniksi kehittynyt säähäiriö syntyi Kap Verden tienoilla syyskuun toisena päivänä. Se voimistui ja luokiteltiin trooppiseksi hirmumyrskyksi syyskuun viidentenä päivänä, kun se oli vajaat 2000 km Tobagon itäpuolella. Se voimistui harvinaisen nopeasti ja kehittyi jo samana päivänä kolmosluokan hurrikaaniksi. Ivan heikkeni hiukan ja liikkui kohti Karibiaa. Grenadassa se riehui 7. syyskuuta. Karibianmerellä se voimistui uudelleen ja kasvoi pian 5-luokan hurrikaaniksi. Voimakkaimmillaan Ivan oli 12. syyskuuta, jolloin sen keskusmatalapaine oli pudonnut 910 hPa:iin. Ivan heikkeni huomattavasti juuri ennen iskeytymistään Yhdysvaltojen rannikolle Alabamaan. Se kulki koilliseen poikki Alabaman, heikkeni mantereelle jouduttuaan edelleen, mutta kaartoi takaisin länteen ja voimistui uudelleen aiheuttaen rankkasateita Teksasissa.

Hurrikaanin aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grenadassa kuoli 39 ihmistä ja koko valtion infrastruktuuri vaurioitui pahoin. Jamaikalla kuoli 15 henkeä, Venezuelassa viisi, Dominikaanisessa tasavallassa neljä, Haitilla kolme ja Barbadoksella ja Tobagolla yksi. [1]

Yhdysvalloissa Ivanin lasketaan aiheuttaneen 13 miljardin dollarin edestä aineellisia vahinkoja. Karibian kehityspankin mukaan tuhot Karibian saarilla, lähinnä Grenadalla, Jamaikalla, ja Caymanilla, olivat noin kolme miljardia dollaria. Kuubassa arvioitiin tulvavahinkojen olleen 1.2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MSNBC uutisetLuettu 10.2. 2007