Hijab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hijab

Hijab (arab. حجاب‎, ḥijāb, 'peite') merkitsee islaminuskossa naisten "vaatimatonta pukeutumista", mikä useimmissa yhteyksissä merkitsee muiden kehon osien kuin käsien, jalkojen ja kasvojen verhoamista julkisilla paikoilla.[1][2] Vastoin yleistä käsitystä hijab ei ole ainoastaan naisten pääliina khimār (arab. خمار‎) jonka tarkoituksena on suojata hiuksia näkymästä, koska joidenkin islamin tulkintojen mukaan naisten ei tule paljastaa päätään.[3] Hijabin merkitys islamissa on laajempi, merkiten "vaatimattomuutta", "moraalisuutta" ja "yksityisyyttä". Siksi äärimmäisyyksiin menevät esimerkit kuten afganistanilainen chadari on yhtä lailla hijab kuin yksinkertainen pääliina maltillisempien muslimien keskuudessakenen mukaan?.

Turkki on kieltänyt lailla hijabin käytön hallintorakennuksissa, kouluissa ja yliopistoissa;[4] Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti lain olevan oikeutettu 10. marraskuuta 2005 jutussa Leyla Şahin vastaan Turkki.[5]

Ranskassa valtion kouluissa pääliinan käyttö on kiellettyä,[6] kun taas Britanniassa se on kansalaisoikeus. Espanjan Kataloniassa koulu yritti kieltää hijabin käytön, mutta tuloksena oli, että Katalonian aluehallitus kumosi kiellon.

Monissa tapauksissa myös ne naiset, jotka eivät ole islaminuskoisia, mukautuvat vaatimukseen liinan käytöstä mahdollistaakseen työnsä islamilaisissa yhteisöissä tai maissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että länsimaiset naispoliitikot, -toimittajat ja -virkamiehet käyttävät hiukset peittävää liinaa jopa virallisissa yhteyksissä ja julkisissa tapaamisissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fisher, Mary Pat. Living Religions. New Jersey: Pearson Education, 2008.
  2. Glasse, Cyril, The New Encyclopedia of Islam, Altamira Press, 2001, p.179-180
  3. Islam-opas islamopas.com. Viitattu 10.10.2007.
  4. The Islamic veil across Europe British Broadcasting Corporation. Viitattu 12. tammikuuta 2007.
  5. European Court of Human Rights: Leyla Şahin v. Turkey ECHR. Viitattu 12. tammikuuta 2007.
  6. Ranskan huivikielto Tampereen Islamin yhdyskunta. Viitattu 10.10.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]